Europa reageert lauw op verzoek VS

NAVO-landen hebben gisteren tijdens een vergadering van ministers van Defensie in Polen terughoudend gereageerd op het dringende Amerikaanse verzoek om meer militairen te leveren voor Afghanistan.

Volgens een woordvoerder van NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer zullen de meeste landen geen verdere toezeggingen doen vóór de NAVO-topbijeenkomst van begin april, die Frankrijk en Duitsland samen organiseren. Eerder deze week beloofde Italië 500 extra militairen te sturen, Duitsland zal de troepenmacht uitbreiden met 600.

De Hoop Scheffer zei gisteren in Polen dat de NAVO „nog niet is waar we hoopten te zijn” in Afghanistan, ondanks troepenversterkingen van het afgelopen jaar. „Het zuiden en oosten van Afghanistan worden verscheurd door opstanden, terwijl drugs en het gebrek aan effectief bestuur bijdragen aan de frustratie die Afghanen voelen door het gebrek aan vooruitgang bij de opbouw van hun land.” Maar een mislukking van de missie was „geen optie”.

Onder Afghanen is ook groeiende frustratie omdat ze te weinig betrokken zouden worden bij militaire acties van ISAF-troepen. Hierdoor zouden onnodig burgerslachtoffers vallen. De Afghaanse president Karzai zou dat aan De Hoop Scheffer hebben laten weten. De NAVO heeft de Afghaanse regering gevraagd om duidelijk te maken „waar de pijn zit”, zodat er mogelijk nieuwe afspraken gemaakt kunnen worden over samenwerking en de uitwisseling van informatie. Bij de NAVO bestaat het idee dat de klachten van de Afghaanse president over de gebrekkige samenwerking mogelijk ook te maken hebben met de verkiezingen in Afghanistan, later dit jaar. Het zou vooral ‘retoriek’ zijn.