Een vlammend temperament

cd KLASSIEK Vadim Repin Vioolconcert Brahms o.l.v. R. Chailly * * * *

cd KLASSIEK

Vadim Repin Vioolconcert Brahms o.l.v. R. Chailly * * * *

Violist Vadim Repin – toonbeeld van virtuositeit, karakter, volheid van klank en souplesse – is volgende week in Nederland. Voor een solorecital met pianist Nikolaj Lugansky in Amsterdam (25/2) en voor het Vioolconcert van Brahms onder Jaap van Zweden (28/2). Wie daarvoor niet naar Eindhoven wil, is er Repins nieuwste cd: ook met Brahms’ Vioolconcert, begeleid door het Gewandhausorchester onder Chailly. Zoals zondag nog bleek in het Concertgebouw, is het Gewandhausorchester – ook op deze cd – een ensemble met warme strijkers, die in een gedragen lezing van het openingsdeel net zo dramatisch spelen als Repin in de solopartij (met, opvallend, de cadens van Heifetz). Het middendeel klinkt ingehouden en poëtisch, waardoor het vlammend en risicovol temperament van het slotdeel des te meer opvalt. In Brahms’ Dubbelconcert krijgt Repin gezelschap van cellist Truls Mørk. De opname klinkt soms erg direct, maar dat wordt gecompenseerd door de fluweligheid van het samenspel tussen Repin en Mørk. Mischa Spel

    • Mischa Spel