Een slappe verzameling spelletjes rond de Petteflet

Game Pluk van de Petteflet Triangle Studios en IJsfonteijn, voor Nintendo DS, 29,99 euro

Game

Pluk van de Petteflet

Triangle Studios en IJsfonteijn, voor Nintendo DS, 29,99 euro

Er worden in Nederland niet veel games gemaakt, zeker niet puur voor de Nederlandse markt. Als het al gebeurt, draaien ze meestal op de pc. Maar de Nintendo DS rukt op, een draagbare spelcomputer met twee schermen, waaronder een touchscreen. Begin 2008 waren er al 1,2 miljoen van deze apparaten verkocht in de Benelux, wat draagvlak schept voor bijvoorbeeld een DS-spel gebaseerd op Pluk van de Petteflet.

Helaas is deze game, na het klassieke boek van Annie M.G. Schmidt en de geslaagde musical uit 2003 en film uit 2004, niet meer dan een slappe verzameling van acht matig uitgewerkte spelletjes. Het leukst is de torenkamer van Pluk, waar je liedjes uit de film kunt opzetten en een potje Memory kunt spelen. Het slechtst is het appels jongleren, waarin de appels soms zomaar verdwijnen en er niet eens punten worden bijgehouden.

Jonge Pluk-fans zullen zich waarschijnlijk wel vermaken met dit spel, maar dat maakt het nog geen kwaliteitsproduct. In Pluk van de Petteflet schuilt een hartverwarmend, gepolijst avonturenspel waarin de speler kennismaakt met kleurrijke personages en problemen oplost in de omgeving van de Petteflet. Maar zo’n productie zal te ingewikkeld en duur zijn voor zo’n kleine markt. Doe het dan gewoon niet en laat dit Nederlands cultuurerfgoed met rust, zou ik zeggen.

    • Niels `t Hooft