De blonde godin doodde de stier het liefst te voet

De bekendste vrouwelijke stierenvechter ooit is dood. In Spanje mocht Conchita Cintrón bij wet niet te voet vechten. Ze deed het toch.

Cintrón, in 1940 Foto AP ** FILE ** In this 1940 file photo, bullfighter Conchita Cintron poses for a photograph. Cintron, who broke into the male-dominated sport of bullfighting at age 13 and became one of the world's first famous woman matadors, has died. She was 86. (AP Photo/J. Sosa,file) ** NO SALES ** Associated Press

Conchita Cintrón, een van de eerste vrouwelijke stierenvechters ooit en de bekendste uit de geschiedenis van deze sport, is dinsdag op 86-jarige in Lissabon leeftijd overleden. Tijdens haar leven doodde Cintrón zeker 750 stieren.

Concepción Cintrón Verill werd in 1922 in de Chileense stad Antofagasta geboren als de dochter van een Iers-Amerikaanse moeder en een Puertoricaanse vader. Ze groeide op in Peru, waar ze op jonge leeftijd van een Portugese aristocraat stierenvechten leerde. Op 14-jarige leeftijd debuteerde ze in de arena van de Peruaanse hoofdstad Lima. Eind jaren dertig vocht ze op alle grote plaza’s van Latijns-Amerika. Tijdens een gevecht in Mexico nam een stier haar op de hoorns en raakte ze gewond. Het leverde haar de bijnaam La diosa rubia (De blonde godin) op.

In de jaren veertig verhuisde Cintrón naar Spanje. Onder de dictatuur van generaal Franco was het vrouwen daar echter verboden als torera, dus te voet, te vechten. Ze specialiseerde zich daarom als ‘rejoneadora’, de persoon die gezeten op een paard de stier met een houten lans steekt.

Eenmaal, in 1950, zou ze ook in Spanje als torera vechten, in een arena met gesloten deuren. „Alles wat je met zijn tweeën kan doen, is mooier dan met zijn drieën. Ik ergerde me er aan, dat ik me ondergeschikt moest maken aan wat het paard wilde”, haalde de Spaanse krant El País gisteren een oud interview met haar aan.

Na dit gevecht verliet ze Spanje en trouwde met de Portugese aristocraat Francisco do Castelo Branco, met wie ze vijf kinderen kreeg. Ze werkte in Lissabon als diplomaat en schreef als dagbladjournalist over stierenvechten en andere actuele zaken. Ze publiceerde ook enkele boeken. Haar ‘Memorias de un torero’ kreeg een voorwoord van Orson Welles, een van haar grootste fans.

In 1991 wijdde ze tijdens een ceremonieel afscheidsgevecht in de arena van Nîmes een jonge Franse stierenvechtster in als opvolgster.