Coach Twente onder indruk van team

FC Twente heeft goede mogelijkheden de volgende ronde van het UEFA-Cuptoernooi te bereiken. De club won gisteravond in Frankrijk van Olympique Marseille: 0-1.

Coach Steve McClaren zei na afloop van het duel onder de indruk te zijn van zijn formatie. „We zijn volwassen geworden. Het verschil met onze eerste internationale duels dit seizoen was groot. We hadden controle en gaven niets weg. In enkele hectische fases na de hervatting hielden de spelers het hoofd koel. Ik ben bijzonder trots op ze.”

In de 22ste minuut kwam FC Twente op voorsprong. Marko Arnautovic scoorde na een vloeiende aanval, opgezet door Kenneth Perez en Blaise N’Kufo. Even daarvoor had de Oostenrijker al een mogelijkheid gemist, na een steekballetje van regisseur Perez.

Vooraf had doelman Sander Boschker de wens uitgesproken dat het elftal zich ook eens in een uitwedstrijd zou profileren. De eerdere duels in het buitenland tijdens de huidige Europese campagne – tegen Arsenal, Stade Rennes, Manchester City en Paris Saint Germain – gingen verloren. De laatste zege in een uitwedstrijd van FC Twente dateerde van 2001, in Polen.

FC Twente speelde gisteravond opvallend zelfbewust. Tegen het zoekende Olympique had de nummer twee van de eredivisie voor rust minstens zo veel balbezit als de tegenstander. Het aantal kansen was in het eerste deel gelijk verdeeld: twee tegen twee.

De mogelijkheden van Olympique, met oud-PSV’er Eric Gerets als coach, betroffen twee kopballen. Eerst van verdediger Hilton, vervolgens van aanvaller Mamadou Niang. Beide keren greep Boschker uitstekend in.

Verder stond FC Twente achterin sterk, ondanks personele problemen. De voor de naar Ajax vertrokken Rob Wielaert aangetrokken Peter Wisgerhof ontbrak, omdat hij internationaal niet speelgerechtigd is. Douglas, voor het eerst in de basis na een knieoperatie, bleek een gedegen vervanger.

Na de hervatting leek Olympique, dat eerder dit seizoen thuis in de Champions League PSV had verslagen, zich te realiseren dat FC Twente een lastige tegenstander is. De Fransen zetten de tegenstander meer onder druk. Twente slaagde er daardoor minder in de bal in eigen gelederen te houden. Catastrofale gevolgen had dat niet. In de slotfase was de club zelfs dicht bij nog een treffer, met een kopbal van N’Kufo op de paal. „FC Twente is nu favoriet”, zei Gerets. „Maar Marseille is vaker uit een onmogelijke positie teruggekomen.”

Voor aanvang van het duel heeft de Franse politie vijf supporters gearresteerd, waaronder één Nederlander. De fans troffen elkaar bij een metrostation, waar het tot een opstootje kwam. De vijf worden vandaag voorgeleid. (ANP)