Clinton: 'Machtsstrijd Noord-Korea'

Noord-Korea moet zijn provocaties staken en terugkeren aan de onderhandelingstafel om te praten over de afbouw van de nucleaire capaciteit van dat land. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken vandaag in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Zij waarschuwde Pyongyang dat de relaties met Washington niet kunnen worden verbeterd als het Noord-Koreaanse regiem doorgaat met het beledigen van Zuid-Korea.

Clinton, die het geïsoleerde communistische Noord-Korea een „tirannie” noemde, herhaalde het aanbod van de regering Obama om diplomatieke betrekkingen te herstellen, en het aanbod van een vredesverdrag en een omvangrijk hulpprogramma. Dit op voorwaarde dat Pyongyang stopt met het opbouwen van een atoomarsenaal dat de vrede en veiligheid in Noord-Azië bedreigt met zijn grote economische belangen.

Volgens Clinton is de oorzaak van de recente agressieve taal van de Noord-Koraanse machthebbers het gevolg van „een interne machtsstrijd” in Pyongyang. Mogelijk is er, volgens de Amerikaanse minister, in Noord-Korea sprake van een crisis over de opvolging van de 67-jarige leider Kim Jong-il, die naar wordt aangenomen in augustus vorig jaar is getroffen door een hersenbloeding.

Vandaag maakte het Noord-Koreaanse bewind bekend dat Kim een vertrouweling, generaal O Kuk-ryol, heeft benoemd tot leider van de Nationale Defensie Commissie, de belangrijkste machtszetel van het land. Het is een van een reeks benoemingen die aanleiding hebben gegeven tot speculaties dat Kim bezig is met het voorbereiden van zijn opvolging. Clinton vloog later op de dag naar de Chinese hoofdstad Peking. (Reuters, BBC)