Chavannes moet blij zijn met de marktwerking

Marc Chavannes heeft wat mij betreft gelijk met zijn pleidooi voor buurtzorg (Opinie & Debat, 14 februari). Hij zou de marktwerking echter dankbaar moeten zijn.

Het feit dat grote zorgmolochs nu in de problemen komen, is een teken dat de markt begint te werken. Als zorginstellingen anoniem en bureaucratisch zijn, slechte zorg leveren en onprettig zijn voor het personeel, dan is het goed dat ze verdwijnen.

Wees dan ook blij dat marktwerking hardhandig een einde maakt aan molochs als zorginstelling Meavita. Met het oude systeem van vaste budgetten voor de bestaande grote aanbieders, zitten we over tien jaar nog met bureaucratische zorgaanbieders en slechte zorg.

Ook de opkomst van buurtzorg is bij uitstek een voorbeeld dat de markt begint te werken. In welk ander zorgstelsel is het mogelijk dat zo’n kleinschalig particulier initiatief uitgroeit tot een zorginstelling die groeit als kool? In Nederland kan dat binnen een systeem dat voor rijk en arm toegankelijk is. In andere landen is dit vrijwel alleen mogelijk voor rijken. Zo’n open systeem met toetreding van nieuwe aanbieders die wel naar de klanten luisteren, is vrijwel alleen mogelijk met vormen van marktwerking.

    • Marc Soeters Zorgmarkt Advies