Californië uit problemen

De financiële noodtoestand van de Amerikaanse staat Californië is voorbij. Amerika’s economisch machtigste staat heeft een begroting waarmee een einde moet komen aan weken waarin leveranciers niet werden betaald, studenten geen beurzen ontvingen en gehandicapten moesten wachten op uitkeringen.

Het begrotingstekort dat de komende anderhalf jaar zou oplopen tot 41 miljard dollar (32 miljard euro) moet gedicht worden door voor 15 miljard te bezuinigen op scholen, gezondheidszorg en uitkeringen. Ook verhoogt Californië de inkomsten- en omzetbelasting.

Daarnaast gaat de staat uit van ten minste 7,8 miljard dollar aan overheidssteun. Ook al zei gouverneur Arnold Schwarzenegger eerder nog de miljarden aan financiële steun uit president Obama’s stimuleringsplan niet te willen gebruiken om structurele financiële problemen van de staat op te lossen, dat wordt nu toch gedaan.

Met het gisteren bereikte akkoord komt een einde aan een maandenlang voortslepende crisis, die Schwarzenegger officieel bestempelde als ‘financiële noodtoestand’. Californië probeerde eerder al in de kosten te snijden door ambtenaren te ontslaan en ruim 200.000 ambtenaren op onbetaald verlof te sturen. Infrastructurele werken zijn stilgelegd en belastingteruggaven werden opgeschort. Nog deze week maakte de staat bekend dat nog eens 10.000 ambtenaren te ontslaan.

Het plan is een compromis dat bereikt werd nadat de senatoren sinds dinsdag op last van senaatsvoorzitter Darrell Steinberg opgesloten zaten in het parlementsgebouw in Sacramento.

Democraten wilden liever de belastingen verhogen dan bezuinigen. De Republikeinen wilden het omgekeerde. Om een akkoord te bereiken, moesten de Democraten één Republikeinse senator overtuigen voor hun plan te stemmen. Die vonden ze in Abel Maldonado. „Misschien is het nu voorbij voor mij”, zegt Maldonado, die door ondertekening brak met zijn partij. „Maar dankzij deze stem is het dat voor de mensen in Californië niet.”

De problemen van de Californische economie zijn ten dele ontstaan door de economische crisis, maar ook door het uitgavenpatroon van de staat. Die gaf meer uit dan via belasting binnenkwam. Daar kwam bij dat burgers en bedrijven minder uitgaven en de huizenmarkt in Californië inzakte.

Meer nieuws en achtergronden uit Californië op nrc.nl/kredietcrisis