Argentinië: Williamson het land uit

Argentinië heeft gisteren de uitzetting bevolen van de Britse bisschop Williamson. De ultraconservatief stortte vorige maand de RK-Kerk in een crisis met zijn antisemitische uitspraken, gedaan op het moment dat het Vaticaan net zijn excommunicatie ophief.

Als Williamson het land binnen tien dagen niet vrijwillig heeft verlaten, zal hij worden gedeporteerd, aldus de Argentijnse autoriteiten.

Argentinië zet Williamson uit op grond van een schending van zijn verblijfsvergunning: hij werkte en woonde sinds 2003 in het land als burger. In werkelijkheid was hij, tot zijn ontslag begin deze maand, rector van een katholiek seminarie net buiten de hoofdstad Buenos Aires. Als geestelijke had hij een religieus visum moeten aanvragen.

De autoriteiten lieten doorschemeren dat dit vooral een technische reden was. „De nationale regering heeft besloten gebruik te maken van de wettelijke mogelijkheden waarover ze beschikte om de lefebvristische bisschop het land te doen verlaten of om hem uit te zetten.”

De minister voor Religieuze Zaken, Guillermo Oliveri, zei: „Ik ben het helemaal eens met de uitzetting [..] na zijn ontkennende uitlatingen over een van de grootste tragedies uit de mensheid.”

Williamson maakt deel uit van de ultraconservatieve broederschap Pius X, vorige eeuw opgericht door de Franse aartsbisschop Lefebvre. Williamson veroorzaakte vorige maand internationaal ophef met een interview aan de Zweedse televisie waarin hij het aantal slachtoffers van het naziregime veel lager inschatte en het bestaan van gaskamers betwijfelde.

Hoewel de Argentijnse katholieke kerk tot een van de conservatiefste van Zuid-Amerika behoort, heeft Argentinië ook de omvangrijkste joodse gemeenschap van het continent. Joodse groepen lobbyden de afgelopen weken bij de regering Williamson tot ‘persona non grata’ te verklaren. Ze dienden een officieel verzoek in bij het Nationale Instituut tegen Discriminatie, Xenofobie en Racisme.

„We vieren het besluit om de verblijfsvergunning in te trekken van deze Holocaustontkenner”, aldus Aldo Donzis, van de DAIA, een verbond van joods-Argentijnse organisaties.

Waar Williamson nu heengaat, is onduidelijk. Hij was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Ook het Vaticaan wilde niet reageren. (AP, BBC, Reuters)

Portret Williamson en interview op nrc.nl/vaticaan