Amerikaan Jim Vincent directeur NDT

De Amerikaan Jim Vincent wordt op 1 september de nieuwe artistiek directeur van het Nederlands Dans Theater. Hij volgt Anders Hellström op die eerder bekendmaakte dat hij volgend jaar vertrekt.

Vincent zegt in een toelichting dat hij bij het NDT wil werken omdat dit in het internationale danswereld zo’n beetje de standaard zet. Hij beseft dat zijn taak moeilijk is omdat dans in een impasse zit. „Overal ter wereld duiken dezelfde namen van choreografen op. Ook ik kan ze eerlijk gezegd nog nauwelijks van elkaar onderscheiden. Dat wordt dus mijn doel: onderscheidend zijn. In Chicago zocht ik daarom al naar inspiratiebronnen buiten de dans. De architectuur bijvoorbeeld.”

Jim (James) Vincent (New Jersey, 1958) danste van 1978 tot 1990 bij het NDT en maakte er zeven choreografieën. Na verbintenissen als medeartistiek leider en balletmeester bij Compañia Nacional de Danza van Nacho Duato in Madrid en het Lyon Opera Ballet, was Vincent evenementendirecteur bij EuroDisney in Parijs. Sinds 2000 was Vincent artistiek directeur en choreograaf bij de Hubbard Street Dance Company in Chicago.

De Nederlands sprekende Jim Vincent zal om nieuw publiek te genereren gaan samenwerken met soms onverwachte organisaties, partners en sponsors. De namen daarvan geeft hij nog niet vrij. Het is niet de bedoeling dat hij zelf gaat choreograferen – het NDT koos bewust voor een managend artistiek directeur – maar hij sluit het voor de toekomst toch niet uit.

    • Ingrid van Frankenhuyzen