Actie Verhagen wekt boosheid Egyptenaren

De diplomatieke betrekkingen tussen Egypte en Nederland hebben een deuk opgelopen door een Nederlands voorstel om Europese waarnemers te stationeren langs de Egyptische grens met de Gazastrook.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) deed dit voorstel samen met zijn Deense ambtgenoot ruim een maand geleden ten tijde van het conflict in de Gazastrook. De Egyptische regering verwijt Nederland nu dat het zich voor het karretje van Israël laat spannen.

Op vragen van deze krant, gisteren, noemde Hossam Zaki, woordvoerder en plaatsvervanger van de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Ahmed Aboul Gheit, het voorstel „ongepast” en „slecht voorbereid”. Kairo was onaangenaam verrast door het initiatief van Verhagen, aldus Zaki.

Terwijl het Egypte aanging, was het land niet geraadpleegd. „Wij hoorden via onze ambassades in de Europese Unie dat de Nederlanders en de Denen ergens aan werkten”, zegt hij. „Tot onze verbazing was onze positie helemaal niet weergegeven.”

Verhagen stuurde samen met zijn Deense ambtgenoot op 7 januari een brief naar de Tsjechische voorzitter van de Europese Unie, met het gewraakte voorstel. Een waarnemingsmacht zou moeten toezien op de beëindiging van de smokkel via de honderden tunnels die vanuit de Sinaï naar de Gaza-strook lopen.

Israël zegt dat Hamas door die tunnels wapens binnensmokkelt. Het stoppen daarvan werd door Israël als een van de belangrijkste doelen van de drie weken durende oorlog genoemd.

Zaki zegt dat Egypte voor die tijd al had duidelijk gemaakt geen buitenlandse troepen op de grens te accepteren. „Dat was een rode lijn voor ons. De president heeft dat herhaaldelijk gezegd in zijn publieke uitspraken”, aldus de woordvoerder.

„Het Nederlands-Deense voorstel was niet serieus te nemen”, zegt Zaki. „Het was vaag en slecht voorbereid.” Hij zegt overtuigd te zijn dat het idee van Israël afkomstig was en door Verhagen werd overgenomen. „Als je met een voorstel wilt komen, moet je eerst alle betrokken partijen consulteren, niet alleen de Israëliërs en alleen op hun wensen voortbouwen. Diplomatiek gaat die vlieger niet op.”

Verhagen laat via een woordvoerder weten dat hij wel degelijk vooraf met zijn Egyptische ambtgenoot Aboul Gheit heeft overlegd. Tijdens een telefoongesprek zou de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken geen bezwaar hebben gemaakt tegen het Nederlandse voorstel.

    • Alexander Weissink