ABN wordt geen grote zakenbank

Gerrit Zalm gaf gisteren zijn eerste interview als beoogd bestuursvoorzitter van ABN.

Hij heeft zijn team rond, en zichzelf een „vrije rol” toebedacht.

Hij zit niet in het nog bezette kantoor van oud-topman Rijkman Groenink, drie kamers verderop. „Maar dat komt nog wel.” Gerrit Zalm, beoogd bestuursvoorzitter van ABN Amro, maakte gisteren zijn team bekend dat de integratie met Fortis Bank Nederland moet regelen. De voormalige minister van Financiën moet de bank op poten zetten en vervolgens doorverkopen of naar de beurs brengen.

Het gedoe rond zijn salaris doet hij schouderophalend af als „ voorspelbaar”, de naam ABN Amro is niet heilig en hij denkt dat hij langer in het hoofdkantoor aan de Zuid-as zal vertoeven dan gedacht. „Bos heeft gezegd dat de staat op zijn vroegst in 2011 uit ABN Amro zal stappen, maar dat kan wel eens wat later zijn.”

In uw transitieteam zit een opvallende naam. Caroline Princen, iemand zonder bankervaring.

„Er zitten genoeg mensen in het team met bankervaring. Zij heeft eerder bij de bank een project gedaan in verband met cultuurverandering en gaat nu zorgen voor de integratie met Fortis, het beloningsbeleid en communicatie. Zij neemt mij veel werk uit handen.”

En wat gaat u doen?

„Niks! (lachend). Ik krijg een vrije rol. Het zal van de omstandigheden afhangen. Ik zal dan weer meer aandacht moeten besteden aan de financiën, dan weer aan de interne communicatie, dan weer aan gesprekken met Brussel.”

Het team gaat een strategie bedenken. ABN is een veel kleinere bank dan twee jaar geleden.

„We moeten ons bestaansrecht bewijzen en een imago aanmeten dat spoort met de werkelijkheid. We hebben niet meer de ambitie om op ieder terrein een wereldspeler te worden. Dat hoeft ook niet. Ik denk ook niet dat de grootbanken die alles deden de toekomst hebben. Kleinere banken zijn de kredietcrisis beter doorgekomen dan grote banken.”

ABN Amro wordt een Nederlandse bank. Punt?

„We worden een grote retailbank die veel doet voor de zakelijke klanten en met een grote internationale tak voor vermogensbeheer. We gaan geen grote zakenbank meer opzetten. ”

Er zijn hardnekkige geruchten dat ABN Amro haar oude internationale netwerk wil terugkopen van Royal Bank of Scotland (RBS).

„We zijn hierover niet in gesprek met RBS. Als we praten over het terugkopen van onderdelen denk ik ook niet dat het zal gaan over het internationale deel, maar over de grote Nederlandse zakelijke relaties die naar RBS zijn overgegaan. Dan kunnen we kijken of de breuklijn destijds goed is gelegd, of RBS wel verder wil met deze dienstverlening en of deze klanten wellicht niet liever een Nederlandse bank willen.”

Een zaak die onduidelijk is gaat over de de onderdelen van ABN Amro die Fortis van Brussel moest verkopen en waarover zij een overeenkomst sloot met Deutsche Bank.

„We zijn erover in gesprek. We bekijken de bestaande onderdelen en alternatieven. We praten ook met Deutsche Bank. De originele onderdelen zijn nog een optie, maar niet onder de condities die toen zijn afgesproken.

ABN Amro probeerde altijd een wereldspeler te zijn. Het is nu grotendeels een Nederlandse bank en moet Fortis integreren. Vreest u cultuurproblemen?

„We hebben er oog voor, maar je moet de kwestie van cultuur niet dramatiseren. Beide banken hebben lastige jaren achter de rug. Er is lotsverbondenheid en we moeten samen aan de toekomst bouwen. Ik denk dat het verleden juist bindend kan werken.”

De naam Fortis verdwijnt en ABN Amro blijft. Er waren geruchten dat de naam zou veranderen in alleen ABN.

„De naam Fortis verdwijnt. Dat de naam ABN wordt is een mogelijkheid, maar dit zal niet op korte termijn gebeuren. Het zou gezien de integratie van beide banken op zich wel een goed moment zijn. Maar ik ben een zuinig type en dit is niet de tijd om veel geld uit te geven aan een naamsverandering. We moeten eerst maar eens de recessie door.”

Hoe is ABN Amro de crisis tot zover doorgekomen?

„De cijfers zijn nog niet bekendgemaakt. Maar over 2008 maken we winst. Ik durf echter niet te zeggen dat we dat in 2009 ook zullen doen.”

Er was commotie over uw salaris . Wat gaan de andere teamleden verdienen?

„Die krijgen 80 procent van wat ik verdien [600.000 euro, red]. Over bonussen praten we als er een raad van bestuur en raad van commissarissen is. Een nieuw beloningsbeleid wordt in de loop van 2009 aangekondigd. De variabele beloningen zullen lager zijn dan in het verleden.”

Toen Fortis ABN Amro kocht was er sprake van 7.800 banen die gingen verdwijnen. Hoe is staat het daar nu mee?

„De plannen die daarvoor bestonden, worden nu weer uit de kast gehaald. Wellicht worden het er iets minder omdat een aantal functies in het hoofdkantoor blijft.”

    • Heleen de Graaf