Zimbabwe: salaris in vreemde valuta

De Zimbabweaanse coalitieregering is begonnen met het uitbetalen van ambtenarensalarissen in buitenlandse valuta, zo heeft de minister van Financiën, Tendai Biti, gisteren verklaard. Biti is de tweede man van de MDC, de voormalige oppositiepartij die nu in de coalitie met de partij Zanu-PF van president Robert Mugabe oplossingen hoopt aan te dragen voor de diepe crisis in Zimbabwe.

Biti zei dat alle Zimbabweaanse soldaten, leraren en andere ambtenaren deze week nog een salaris van 100 Amerikaanse dollars krijgen uitbetaald. De Amerikaanse dollar moet de Zimbabweaanse dollar vervangen, die door extreme inflatie vrijwel nergens meer wordt geaccepteerd. De uitbetaling in vreemde valuta was de eerste belofte van MDC-leider Tsvangirai vorige week na zijn beëdiging als premier van Zimbabwe.

De Zimbabweaanse ambtenaren zullen het grootste gedeelte van hun salaris echter niet ontvangen in contanten of op hun rekening, maar in de vorm van tegoedbonnen. De vouchers zijn inwisselbaar bij speciaal aangewezen winkels. Critici vrezen dat het de regering dit systeem in het leven heeft geroepen omdat zij onvoldoende Amerikaanse dollars bezit om de salarissen uit te betalen in klinkende munt. Maar een gebrek aan vreemde valuta bij de overheid zou betekenen dat het slechts een kwestie van tijd is voordat ook de bonnen hun waarde verliezen.

Minister Biti ontkende gisteren dat de regering onvoldoende financiële middelen heeft om het systeem te onderhouden. Hij wilde niet zeggen waar de regering de middelen vandaan heeft.