Winst Reed Elsevier daalt met tweederde

Reed Elsevier, uitgever van wetenschappelijke, juridische en zakelijke informatie, heeft vorig jaar zijn winst zien terugvallen tot een derde van de winst in 2007. Eenmalige kosten drukten het resultaat tot 592 miljoen euro. Het Brits-Nederlandse concern maakten onder meer kosten voor het afstoten van de educatieve divisie Harcourt Education, de overname van het Amerikaanse bedrijf ChoicePoint, en het onderzoek naar de verkoop van Reed Business Information (RBI). Door de financiële crisis is het Reed Elsevier vorig jaar niet gelukt om de uitgever van tijdschriften als Elsevier en Variety te verkopen. „Dat was een teleurstelling”, zegt bestuursvoorzitter Crispin Davis. „De verkoop van RBI had de transformatie van Reed Elsevier van een papieren uitgever tot een multimediaal informatieconcern compleet gemaakt.” Hij verwacht RBI voorlopig niet te verkopen. Het bedrijf wordt gereorganiseerd. Dat zal vooral in de VS banen kosten, aldus Davis. De topman gaat volgende maand met pensioen. Hij wordt opgevolgd door Ian Smith. Reed Elseviers wetenschappelijk en juridische divisies bleken vorig jaar goed bestand tegen de kredietcrisis. De omzet bleef stabiel op 6,7 miljard euro. Zonder valuta-effecten steeg de omzet 6 procent.