VS voeren druk op Europa om steun in Afghanistan op

De Verenigde Staten zullen vandaag en morgen op een bijeenkomst van NAVO-ministers in Polen de druk op Europese bondgenoten opvoeren om meer militairen te leveren aan de missie in Afghanistan. Nu president Obama eerder deze week opdracht heeft gegeven tot een Amerikaanse uitbreiding van 17.000 man, moeten de Europese partners ook over de brug komen, vinden de Amerikanen.

„De boodschap is dat de nieuwe regering bereid is aanvullende toezeggingen te doen voor Afghanistan. Maar er zullen duidelijke verwachtingen zijn dat de bondgenoten ook meer doen”, zei de Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, gisteren. Er zijn momenteel 38.000 Amerikaanse militairen in Afghanistan, van wie de meesten opereren onder de NAVO-missie ISAF. Veertig andere landen, overwegend NAVO-bondgenoten, leveren ongeveer 30.000 militairen. Veel Europese landen willen hun bijdrage niet uitbreiden, zeker niet in het gevaarlijke zuiden waar de 17.000 Amerikanen waarschijnlijk dit voorjaar gestationeerd zullen worden.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Frattini heeft gisteren aangekondigd dat Italië bereid is zijn aandeel te verhogen van 2.300 naar 2.800 militairen.

De Amerikaanse generaal die ISAF leidt, David McKiernan, zei gisteren in het Pentagon dat de 55.000 Amerikaanse militairen waarover hij zal beschikken slechts tweederde vormen van de Amerikaanse troepen die hij nodig heeft. Momenteel verkeert de strijd tegen de Talibaan in de zuidelijke provincies „in het gunstigste geval in een impasse”, zei hij.

De Britse minister van Defensie John Hutton verweerde zich vandaag in The Financial Times tegen Amerikaanse kritiek dat de Britse militairen in het zuiden onvoldoende grote operaties uitvoeren. „Ik denk niet dat dat eerlijk is”, aldus Hutton. Groot-Brittannië levert met ongeveer 8.000 militairen de grootste bijdrage, op de Amerikanen na.

Vandaag besloot het Kirgizische parlement dat de Amerikaanse luchtmachtbasis Manas moet sluiten. De Amerikanen gebruiken de basis voor het transport van militairen en voorraden naar Afghanistan. (AP, Reuters, AFP)

Kirgizië: pagina 5