Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Netwerk. Hoe het is om te leven als homoseksueel in orthodox-christelijke kring. Minister Plasterk gaf vorig jaar bijna een half miljoen aan christelijke organisaties om homoseksualiteit bespreekbaar te maken in hun achterban. De stichting RefoAnders, die zich richt op het orthodox-christelijke volksdeel, kreeg 84.000 euro. Gesprekken met jongeren over dit onderwerp. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Reportage over nieuwe tegenvallers bij de Amsterdamse Noord-Zuidlijn, de nieuwe metroverbinding. Naast verdere vertragingen wordt verwacht dat de aanleg nog eens 290 miljoen euro meer zal kosten. Wethouder Tjeerd Herrema (Verkeer, Vervoer en Infrastructuur) heeft zijn aftreden bekendgemaakt. Ned.2, 22.15-22.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Simone Walraven vertelt over haar comeback op de radio. Eind jaren 80 was zij radio- en tv-presentatrice bij Veronica. Ze presenteerde Countdown, acteerde in de speelfilm Donna Donna!!, maar in 1988 brak ze haar carrière abrupt af en koos ze voor de anonimiteit. Ella Vogelaar, die in november aftrad als minister van Wonen, Wijken en Integratie, vertelt over een dagboek over haar ministerschap Twintig maanden Knettergek, opgetekend door haar partner Onno Bosma. Matthijs van Nieuwkerk heeft als tafeldame Halina Reijn. Ned.3, 19.30-20.20u.

Pauw & Witteman. Europees commissaris Neelie Kroes licht haar kritiek toe op de Franse president Sarkozy in verband met zijn protectionistische houding in de economische crisis. NOS-verslaggeefster Marion van Rooijen maakte een reis door Mexico en vertelt over het land, dat is verscheurd door de drugskartels. Ned.1, 23.00-23.55u.

documentaire

Holland Doc: De Match. Documentaire met een reconstructie van het DNA-onderzoek dat onder de mannelijke bevolking van het Zeeuwse St. Philipsland plaatsvond na de brute moord in december 2002 op een 80-jarige weduwe en waarbij een match werd gevonden. Een aantal van de mannelijke dorpelingen praat over de gebeurtenissen destijds. De potentiële daders, toen veelal jongens van rond de twintig, vertellen nog altijd aangedaan over de moord, de ondervragingen en vooral over hoe het voelt verdachte te zijn. Herhaling van 31 juli 2008. Ned.2, 22.55-23.50u..

informatief

Hart en ziel. Psychologisch magazine. Nederland telt 150.000 stiefgezinnen. De stiefouder wordt vaak geconfronteerd met jaloezie van de partner en de kinderen, of een gebrek aan loyaliteit. Het lijkt wel alsof alles bevochten moet worden. Lian Hoogesteger en John van der Bijl vormen met hun zes kinderen een stiefgezin. Zij vertellen over hun gedrag en hun streven naar geluk. Ned. 2, 19.20-19.55u.

NCRV Natuurlijk - Nationale Landschappen. Serie natuurprogramma’s over de diversiteit van het Nederlandse landschap. Afl. 7 : Drentsche Aa. Impressie van het landschap dat is genoemd naar het stroomgebied van de Drentsche Aa, één van de meest authentieke beekdallandschappen. Ned. 2, 19.55-20.25u.

Media Revolution: Tomorrow’s TV. Laatste deel van een driedelige reportageserie over de revolutionaire ontwikkelingen in de kranten-, tv- en uitgeverswereld. De ooit zo succesvolle Britse televisie-industrie ziet haar inkomsten verminderen door teruglopende reclame-inkomsten en de opkomst van het internet. Experts en betrokkenen geven advies voor een hernieuwd succes van de belangrijkste creatieve industrietak van Engeland. BBC 2, 20.30-21.00u.

Andere Tijden: Beach Boys in de polder. De popgroep de Beach Boys besloot in 1970 een plaat op te nemen in Nederland. De verhuizing vanuit Amerika werd een gigantische operatie, een half jaar dompelden de popsterren zich onder in het Hollandse leven. Ned.2, 21.25-22.00u.

muziek

Classic albums. Documentaireserie over legendarische popalbums. Vandaag The Doors, met de charismatische leadzanger Jim Morrison (1943-1971) en het spraakmakende debuutalbum uit 1967. Interviews, getuigenissen, archiefbeelden en muzikale reconstructies door de vroegere bandleden. Canvas, 23.35-0.30u.

NPS Klassiek: Jacob ter Veldhuis - Mountain Top. Muziekstuk waarbij de componist zich liet inspireren door de laatste toespraak van dominee Martin Luther King. Ned.2, 23.50-0.10u.

amusement

The Omid Djalili Show. In de eerste aflevering praat de Brits-Iraanse komiek over zijn tijd als acteur van bijrolletjes, radicale moslims en Godzilla-imitaties. Sketches o.a. van een zelfhulpboek voor ‘platteland-survival’ en een argeloze regisseur die blijkt Osama bin Laden te moeten regisseren. Ned.3, 23.20-23.55u.

sport

UEFA Cup:Fiorentina - Ajax. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag met wedstrijdanalyse tijdens de rust en nabeschouwing van de heenwedstrijd in de derde speelronde van de UEFA Cup. Commentaar: Evert ten Napel. Ned.3, 20.25-22.50u.