...voor plannen met voetbal van Platini

Brussel, 19 febr. - De financiële crisis biedt ook Michel Platini, president van de UEFA, argumenten om een oud voorstel op te poetsen: stel binnen Europa grenzen aan de betaling voor voetballers. Hij was gisteren in het Europees Parlement om de noodklok te luiden. „Europese clubs vertellen ons dat ons systeem het gevaar loopt op de middellange termijn in te storten”, zei Platini. „We hebben de afgelopen vijftien tot twintig jaar tot vervelens toe gehoord dat [...] de markt zichzelf perfect reguleert, dat excessen en onevenwichtigheid vanzelf verdwijnen. We weten nu dat dit allemaal niet waar is. In het voetbal, net als in de economie in het algemeen, is de markt niet in staat zijn eigen excessen te corrigeren.”

Manchester United dat 110 miljoen euro biedt voor Kaka van AC Milan: „Is het moreel aanvaardbaar om zo veel geld voor één speler te bieden?” vroeg Platini.

Daarom wil hij dat de Uefa ingrijpt met strengere regels. Maar: de rijkste clubs zijn tegen een salarisplafond. En de Europese Unie heeft strenge regels over vrije markt en open concurrentie. Platini kwam Europa in feite vragen zich er niet mee te bemoeien. „Wat er ook gebeurt, houd ons niet tegen, met wetgeving die daar niet voor is bedoeld, als we financieel eerlijk spel proberen te bereiken.” (Reuters)