Vaker zonder werk na kanker

Mensen die kanker hebben gehad zijn veel vaker werkloos dan mensen die niet door dat lot werden getroffen. Het gaat vooral om mensen die zijn genezen van borst-, darm-, eierstok- en baarmoederkanker. Ex-patiënten die prostaatkanker, zaadbalkanker en leukemieën hadden, zijn niet veel vaker werkloos. De werkloosheid onder ex-kankerpatiënten ligt gemiddeld 40 procent hoger dan onder gezonde volwassenen.

Dat schrijven onderzoekers van het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid in Amsterdam in het gisteren uitgekomen Journal of the American Medical Association. Hoewel er duidelijke verschillen zijn tussen typische vrouwen- en mannenkankers, besteden de onderzoekers daar geen aandacht aan. De onderzoekers bundelden alle gepubliceerde onderzoeken, en vergeleken zo 20.000 volwassen ex-kankerpatiënten met 160.000 gezonde volwassenen.

Kankerpatiënten die de pensioengerechtigde leeftijd nog niet hebben bereikt zijn vaak een paar maanden tot een paar jaar te ziek om te werken. Na een voorlopig geslaagde behandeling wordt vaak gedaan alsof het normale leven weer hervat kan worden. Maar dat, schrijven de onderzoekers, valt soms tegen. Ze noemen gewichtsverlies, vermoeidheid, handicaps en verminderde werkcapaciteit als hindernissen om weer aan het werk te gaan. Nu meer mensen van kanker genezen, of in ieder geval jarenlang overleven, is meer aandacht nodig om de behandelingen en de ondersteuning zo aan te passen dat daarna weer een normaal leven mogelijk is, schrijven de auteurs. Dat blijvende lichamelijke klachten de ex-kankerpatiënten er vaak van weerhouden weer aan het werk te gaan, blijkt uit het feit dat driemaal zo veel van hen een gehandicaptenuitkering kregen, vergeleken met andere werklozen.