?Sta op, sta op, jij idioot?

Reddingswerkers proberen de doodvermoeide berggids Federico Campanini verder te trekken op de Aconcagua, een berg van 6962 meter hoog in Argentinië. De groep die Federico begeleidde, raakte op 6 januari door een plotselinge sneeuwstorm van de route af. Reddingswerkers bereikten Federico op de berg tijdens een sneeuwstorm.

De foto is een still uit een video die anoniem is bezorgd bij de vader van Federico Campanini. En die heeft hem deze week op YouTube gezet. Hij is inmiddels 195.553 keer bekeken (gemeten om half tien gisteravond).

Op de video is de mislukte reddingsoperatie in detail te volgen. De camera concentreert zich op berggids Federico Campanini. Een touw werd om zijn middel geknoopt, het reddingsteam probeerde de ingestorte gids de berg op te trekken om hem via de normale en veiligere route de berg af te helpen.

Na enkele minuten video zegt een reddingswerker in de camera: „Hij beweegt niet. Ik heb toestemming gevraagd om hem achter te laten.” Vervolgens is te zien hoe Federico probeert overeind te komen. De cameraman begint hem aan te moedigen. „Sta op, sta op, jij idioot”, roept een andere reddingswerker. „Kom op, verdomme. Beweeg, idioot”, is er te horen.

Op dit moment begint de cameraman te bidden: „God, geef hem alsjeblieft de kracht.” Federico beweegt weer even en het hele team begint weer aan het touw te trekken.

Na een knip in de video zegt de cameraman dat ze nog maar tien meter verder zijn gekomen. „We vechten ook voor onze levens.” Een lid van het reddingsteam zegt in de radio: „Vertel ze maar dat hij stervend is. Hij houdt het niet lang meer vol. Binnen veertig minuten is hij dood.” De cameraman begint dan te huilen.

Het laatste beeld van Federico toont hem van veraf, liggend in de sneeuw, alleen. Hij beweegt dan niet meer, maar het is onduidelijk of het team hem levend heeft achtergelaten op de berg.

Een vrouw uit de groep van Federico overleed na een val op de berg. De rest werd gered door helikopters. Federico werd op 8 januari – twee dagen na de opnamen – dood verklaard. Oorzaak van overlijden: bevriezingsverschijnselen, uitdroging, onderkoeling en oedeem in de longen.

Het reddingsteam had geen zuurstof, warme kleren of een stretcher bij zich. „Ze zochten een lijk en vonden een overlevende”, verklaarde zijn vader tegen verschillende lokale kranten. Hij heeft een rechtszaak aangespannen tegen de reddingswerkers omdat ze zijn zoon hebben achtergelaten.

Bekijk de video via nrcnext.nl/links