Spaanse rechter weigert vrijgave bloed Valverde

Het Italiaans olympisch comité CONI mag geen gebruikmaken van uit Madrid verkregen bewijsmateriaal, waaronder bloedstalen, tegen de Spaanse wielrenner Alejandro Valverde. Dat heeft de Spaanse onderzoeksrechter Antonio Serrano, die belast is met de zaak ‘Operacion Puerto’, gisteren verklaard.

Valverde moet zich in Italië verantwoorden voor mogelijke betrokkenheid bij de dopingaffaire, die in mei 2006 aan het licht kwam. De winnaar van Luik-Bastenaken-Luik van vorig jaar verzocht eerder deze week om uitstel van de zaak, om zich beter te kunnen voorbereiden. Het CONI wil hem vandaag horen. De Spaanse kampioen krijgt nu hulp van de onderzoeksrechter in Madrid, die stelt dat de bewijsmaterialen niet ter beschikking van het CONI hadden mogen worden gesteld.

Serrano leidt het heropende onderzoek naar het dopingschandaal rond de arts Eufemiano Fuentes, waarbij tal van wielrenners, maar ook veel andere sporters betrokken zouden zijn. Het CONI zou over bewijs beschikken dat Valverde een van de klanten van Fuentes is geweest. De renner liet na de interventie van Serrano open of hij vandaag daadwerkelijk in Italië verschijnt. „Valverde zal met zijn advocaten overleggen en dan doen wat zij hem aanraden”, verklaarde zijn manager Paco Sánchez.

Volgens de Spaanse onderzoeksrechter mogen de Italiaanse dopingjagers de bloedstalen uit het laboratorium van Fuentes niet gebruiken, omdat die dienen als bewijsmateriaal in de zaak tegen de dopingarts. Zo lang daarin geen uitspraak is gedaan, kan het materiaal niet in een andere zaak worden gebruikt. Daarbij stelt Serrano dat het CONI geen juridische instelling is.

Jesus Manzano, oud-ploeggenoot van Valverde, bevestigde gisteren in de Spaanse sportkrant AS dat dopingpraktijken bij de ploeg Kelme in 2002 en 2003 gemeengoed waren. „Ze dienden Valverde dezelfde middelen toe als mij”, verklaarde Manzano, die aangaf al door het CONI te zijn gehoord. (ANP, DPA)