SocGen kan te optimistisch zijn

De beurskoers van Société Générale (SocGen) is weer gaan glijden. Sinds begin dit jaar is hij met 40 procent gedaald als gevolg van de angst voor de kwetsbaarheid van de bank voor Oost-Europa. De bevestiging dat de Franse bank vorig jaar een nettowinst van 2 miljard euro heeft geboekt, kwam woensdag als een welkome verrassing. Het bedrijfsmodel van SocGen lijkt veerkrachtig genoeg. Maar de verwachtingen voor Oost-Europa en Rusland zien er nog steeds veel te optimistisch uit.

Net als die van veel van zijn voornaamste concurrenten, steunden de prestaties van SocGen vorig jaar vooral op de robuuste Franse consumentenmarkt, die verantwoordelijk was voor tweederde van de winst. Samen met de bijdrage van de internationale consumentenactiviteiten compenseert deze markt de verliezen bij de zakenbank en bij de divisie voor vermogensbeheer, die in het laatste kwartaal gebukt ging onder een zware kapitaaluitstroom. Maar die divisie is sindsdien afgesplitst in een aparte joint venture onder beheer van Crédit Agricole, terwijl de zakenbank dezelfde bezuinigingen ondergaat die normaal zijn geworden in deze sector.

Waarom wordt SocGen dan op de helft van zijn boekwaarde verhandeld? Een deel van het antwoord luidt: door zijn kwetsbaarheid voor de opkomende markten. SocGen heeft 300 miljoen euro aan goodwill afgeschreven op zijn Russische activiteiten, wat vooral een weerspiegeling is van het waardeverlies van zijn belang van 58 procent in Rosbank, een van de grootste particuliere banken in het land. SocGen houdt staande dat de crisis in Rusland zijn langetermijnambities niet in de weg staat om daar te groeien in consumentenactiviteiten. Maar als de Russische financiële situatie nog meer achteruitgaat, staan SocGen verdere afschrijvingen te wachten op zijn investering van meer dan 2 miljard dollar.

SocGen lijkt goed gekapitaliseerd. De Tier 1 ratio (een maatstaf voor de financiële gezondheid van banken) staat op 8,8 procent en het kernkapitaal bedraagt 6,7 procent. De bank voelt zich blijkbaar sterk genoeg om de suggestie van de Franse regering in de wind te slaan om de dividenden op te schorten. SocGen zal dit jaar 36 procent van zijn nettowinst uitkeren – in aandelen, als beleggers dat willen.

SocGen wil zijn aandeelhouders belonen, nadat ze in de nasleep van het handelsschandaal rond Jérôme Kerviel van een jaar geleden over de brug zijn gekomen om de bank van nieuw kapitaal te voorzien. Maar zij lijkt eveneens de boodschap uit te dragen dat zij de tweede ronde van steun van de Franse overheid aan zich voorbij kan laten gaan. Daarmee zou de bank zo’n 1,7 miljard euro aan achtergestelde leningen hebben kunnen opnemen. Gezien het tempo waarin de situatie in Oost-Europa verslechtert, zou dit wel eens snel een veel te optimistische houding kunnen blijken.

    • Pierre Briançon