SNS snijdt in bonus na verlies

Bank-verzekeraar SNS Reaal schrapt 150 banen, het dividend voor aandeelhouders en de bonussen van de honderd belangrijkste managers naar aanleiding van een netto verlies van meer dan een half miljard euro dat het bedrijf in 2008 leed.

Dat maakte bestuursvoorzitter Sjoerd van Keulen van SNS Reaal vanmorgen bekend. De verliezen, 504 miljoen euro na belasting, worden uitsluitend veroorzaakt door de sterk gedaalde beleggingen van het verzekeringsbedrijf van SNS, dat 550 miljoen verlies leed. De bank boekte een winst van 144 miljoen euro. In 2007 boekte SNS Reaal nog een winst van 465 miljoen euro.

Scheidend topman Van Keulen noemde de resultaten „buitengewoon slecht”. SNS kreeg in november een kapitaalinjectie van 750 miljoen euro van de staat en van 500 miljoen van de Stichting Beheer SNS Reaal. Daarvan is 260 miljoen euro in de bank gestoken en 975 miljoen in de verzekeraar.

Financieel topman Van Latenstein tot Voorst maakte bekend dat SNS dichtbij een schikking is in de zogenoemde woekerpolissen (slechte beleggingsverzekeringen). SNS nam een voorziening van 78 miljoen euro en kondigde aan voor 2009 nog een aanvullende voorziening te treffen.