Rusland opent fabriek voor vloeibaar gas op Sachalin

Op het eiland Sachalin heeft Rusland gisteren zijn eerste fabriek voor vloeibaar gemaakt gas (LNG) geopend. Hiermee betreedt staatsenergiebedrijf Gazprom in een joint venture met Shell en het Japanse Mitsui en Mitsubishi de lucratieve Aziatische afzetmarkt. Bij de openingsceremonie van het zogenoemde Sachalin-2 project waren behalve president Dmitri Medvedev ook de Nederlandse minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven, de Britse prins Andrew en de Japanse premier Taro Aso aanwezig.

De nieuwe LNG-fabriek zal 5 procent van de wereldproductie van LNG op zich nemen, en hoopt volgend jaar 9,6 miljoen ton gas te produceren. De eerste lading LNG zal in maart worden verscheept.

De nieuwe joint venture Sackhalin Energy Investment Co. zal 65 procent van het geproduceerde gas aan Japan verkopen. Noord-Amerika neemt 20 procent af en Zuid-Korea de rest. De contracten zijn voor de komende twintig jaar getekend. Japan wordt voor 8 procent van zijn LNG-consumptie afhankelijk van de fabriek.

Volgens de Japanse premier Taro Aso is Rusland een „constructieve partner” in de regio van de Stille Oceaan aan het worden. Van der Hoeven en prins Andrew prezen in hun toespraken Rusland als een betrouwbare zakenpartner.

In 2007 nam Gazprom het beheer over Sachalin-2 van Shell over nadat het Brits-Nederlands concern onder toenemende druk van de Russische overheid was komen te staan omdat het milieuwetten zou hebben overtreden. In het huidige project heeft Gazprom de pijpleidingen aangelegd die de gasvelden in het noorden van het eiland met de LNG-fabriek in het zuiden verbinden. Shell, Mitsui en Mitsubishi doen de rest.

    • Michel Krielaars