Portugese synagoge draagt werk over aan JHM

AMSTERDAM, 19 febr. - De Portugees-Israëlietische Gemeente in Amsterdam heeft al haar bezittingen overgedragen aan het nabijgelegen Joods Historisch Museum (JHM). Ze doet dit om meer bekendheid te verwerven voor haar Portugese synagoge. Het JHM beheert voortaan behalve de eigen synagoge ook het Portugese gebedshuis, dat sinds de bouw ervan in de zeventiende eeuw nauwelijks is veranderd. Het beschikt nog over de eeuwenoude bibliotheek Ets Haim en een uitgebreide collectie van ceremoniële objecten. Vandaag hebben beide partijen een overeenkomst getekend. Het JHM hoopt met onder meer concerten en rondleidingen de synagoge voor een breed publiek te ontsluiten. Vandaag presenteert het JHM een nieuwe aanwinst: Gezicht op de Grote en Portugese Synagoge te Amsterdam van Gerrit Adriaensz. Berckheyde.