Optocht voor vrede in vallei Pakistan

Supporters of Pro-Taliban cleric Sufi Muhammad march in Swat's main city of Mingora on Wednesday, Feb. 18, 2009 in Pakistan. A hardline cleric led hundreds of supporters in a peace march in Pakistan's Swat Valley on Wednesday aimed at convincing Taliban militants to lay down their weapons under a pact with the government. (AP Photo/Sherin Zada) Associated Press

Ongeveer 3.000 inwoners van de Pakistaanse Swat-vallei hebben gisteren met een tocht door de stad Mingora hun steun betuigd aan het besluit van de regering om het islamitisch recht toe te staan in de regio. Een Pakistaanse journalist die de mars versloeg is daarbij door onbekenden doodgeschoten.

Maulana soefi Mohammed, die het akkoord met de regering van de North-West Frontier Province tot stand bracht, leidde de ‘vredesmars’, waarin hij de Talibaan opriep de wapens neer te leggen. Volgens het maandag gesloten akkoord staat de regering toe dat in Swat en omstreken alle niet-islamitische wetten worden opgeschort, en zal Mohammed zorgen dat het geweld stopt. Dat heeft de afgelopen anderhalf jaar zo’n 1.200 levens gekost. Volgens Amnesty International zijn 250.000 tot 500.000 inwoners de vallei ontvlucht.

Mohammed heeft vandaag een delegatie gestuurd naar mullah Fazlullah, zijn schoonzoon die de opstandelingen in Swat leidt en zich solidair heeft verklaard met Al-Qaeda en de Afghaanse Talibaan. President Zardari heeft gezegd het akkoord pas te zullen goedkeuren als er vrede in de vallei is. (AP, Reuters, AFP)