Onderzoek naar 'gift' aan gedeputeerde

Bouwconcern VolkerWessels laat onderzoek doen naar beschuldigingen dat de Limburgse gedeputeerde Vrehen (CDA) een ‘gift’ heeft aangenomen van een dochteronderneming van VolkerWessels.

Door tussenkomst van een oud-directeur van de Limburgse VolkersWesselsdochter Jongen Groep zou Vrehen in 2004 van zijn niet-verkochte woning zijn afgeholpen. De oud-directeur is betrokken bij provinciale projecten.

De woning werd gekocht door Gerard van der Horst, een Brabantse zakenrelatie van de Jongen Groep. Van der Horst zegt tegenover deze krant op verzoek van de Jongen Groep een „vriendendienst” te hebben verleend.

Van der Horst: „Ik wist niet dat het om het huis van een politicus ging. Mij werd gevraagd: kun jij dat regelen? Dat kon ik regelen.”

Hij kocht de al een half jaar te koop staande woning van de gedeputeerde. Vijf maanden later deed het bedrijf het pand met 41.000 euro verlies van de hand.

Van der Horst deed al jaren zaken met de Jongen Groep en hoopte, zo zegt hij, het verlies op de woning met nieuwe opdrachten te verrekenen.

De leiding van VolkerWessels kreeg deze week interne informatie over de vijf jaar oude onroerendgoedtransactie. Een woordvoerder: „We laten een extern bureau onderzoek doen”.

Tegen de gedeputeerde loopt al een integriteitsonderzoek in opdracht van de provincie Limburg vanwege zijn betrokkenheid bij de zogenoemde ‘Sinterklaasaffaire’ in de gemeente Echt-Susteren. Daar deelden wethouders illegaal 360.000 euro subsidie uit aan bevriende verenigingen. Vrehen was bestuurslid van één van de verenigingen. Als gedeputeerde hield hij financieel toezicht op de gemeente Echt-Susteren.

Begin deze maand deden Rijksrecherche en Nederlandse Mededingingsautoriteit invallen. Ambtenaren van de provincie en vier gemeenten, alsmede (oud)medewerkers van wegenbouwbedrijf Janssen de Jong worden verdacht van corruptie.

De Provinciale Staten van Limburg willen nu uitbreiding van het integriteitsonderzoek tegen Vrehen. De gedeputeerde wilde vanmorgen niet reageren.

    • Paul van der Steen
    • Joep Dohmen