Omgedoopt schip: veel problemen

Veertig vierkante kilometer, zo groot schat de Ierse kustwacht een olievlek die het Russische vliegdekschip Koeznetsov deze week voor de zuidkust achterliet. De olie is in zee terecht gekomen bij een poging de 65.000 ton metende ‘carrier’ op volle zee bij te tanken. De Koeznetsov is bezig aan een maandenlange tocht van de Noordelijke IJszee naar de Zwarte Zee en terug. Een Russische marinewoordvoerder, generaal Makarov, heeft verklaard dat het olie bunkeren „volgens routine” was verlopen en dat er helemaal geen olie was gemorst. Maar ook de Britse kustwacht heeft alarm geslagen.

Zeelieden zeggen dat het omdopen van schepen ongeluk brengt. Bijgeloof of niet, de Koeznetsov al is viermaal van naam veranderd. Het meer dan driehonderd meter lange schip, het enige Russische vliegdekschip, heette bij de kiellegging begin jaren tachtig Riga, maar in 1982 werd het omgedoopt tot Brezjnev, naar de Sovjetleider die kort daarvoor was overleden. Die naam was na de frisse politieke wind die eind jaren tachtig door de Sovjet-Unie blies niet opportuun meer, dus werd het schip ongedoopt tot Tbilisi, naar de hoofdstad van Georgië. Ook die naam was, na de onafhankelijkheid van deze voormalige Sovjet-republiek onmogelijk geworden. In 1995 kwam het schip als Kuznetsov in operationele dienst.

Een eerste missie in 1996 naar de Middellandse Zee veroorzaakte zoveel onbenoemde schade dat de boot twee jaar voor reparaties op een noordelijke scheepswerf lag. Pas in 2004 en 2005 liet het schip zich weer buitengaats zien, maar vliegoperaties moesten worden gestaakt nadat een Su-33 jachtbommenwerper bij een landing was verongelukt. Een gebrek aan pilotentraining was waarschijnlijk de oorzaak. Vorig jaar moest het schip vanwege motorpanne hulp inroepen van een sleepboot om de thuishaven Severomork te bereiken. Op de huidige tocht begeleiden twee sleepboten de Kuznetsov. Toen het schip begin dit jaar in de Turkse haven Aksaz lag brak brand uit, één bemanningslid kwam om. Een Russische marinewoordvoerder zei dat „de bemanning de brand zonder Turkse assistentie had geblust”.

    • Menno Steketee