NRC Media wil op eigen benen staan

Redactieraad en ondernemingsraad van NRC Media hebben een voorkeur voor een toekomst buiten PCM. Zij hebben de directie van de werkmaatschappij gevraagd de mogelijkheden daartoe te onderzoeken.

Het personeel van NRC Media was gistermiddag bijeen naar aanleiding van een bezoek eergisteren van topman Christian Van Thillo van De Persgroep.

Stichting Democratie en Media (SDM), grootaandeelhouder van PCM, staat niet geheel afwijzend tegen verkoop van een van de kranten uit het concern. NRC Handelsblad en de Volkskrant willen niet samen in één bedrijf.

„Voor SDM staan de continuïteit en de identiteit van de kranten voorop”, zegt secretaris Aad Stoop van SDM, dat ruim 90 procent van de PCM-aandelen bezit. „Onze doelstelling is niet het voortbestaan van PCM, maar dat van de titels. Als dat buiten PCM beter is gewaarborgd, dan valt daarover te praten.” Het is voor het eerst dat de stichting dit publiekelijk stelt. Zo’n losse verkoop is nu niet aan de orde, benadrukt Stoop echter.

PCM Uitgevers onderhandelt onder meer met het Belgische mediaconcern De Persgroep over een overname. De eigenaar van NRC Handelsblad, nrc.next, de Volkskrant, Trouw en samen met Wegener van het AD, heeft grote financiële problemen. De situatie bij PCM is zeer urgent, zegt Stoop. „Nog eens rustig twee jaar afwachten zoals de Volkskrant zegt te willen, kan niet meer.” De redactieraad van NRC Handelsblad en nrc.next benadrukt dat PCM Uitgevers financiële problemen heeft, maar dat NRC Media gezond is. Voorzitter Jochen van Barschot: „Wij kunnen op eigen benen staan.”

„Van Thillo heeft gezegd dat hij één kwaliteitskrant wil behouden en één krant wil doorverkopen”, zegt Van Barschot. „Wij willen wel verkocht worden.”

Minister Plasterk (Media, PvdA) heeft begrip voor de gevoelens bij de kranten. „Ik vind het zorgwekkend dat nu heel veel dagbladen in één hand dreigen te komen. Een buitenlandse eigenaar vind ik op zich niet erg, maar je kan mogelijk minder een moreel appèl doen als het minder goed gaat met een krant.”