Nieuwe stap sluiting basis VS in Kirgizië

Het parlement van Kirgizië heeft vandaag ingestemd met het besluit van president Bakijev om de Amerikaanse luchtmachtbasis in de Centraal-Aziatische republiek te sluiten. De basis is voor de VS en de NAVO van groot belang in verband met de oorlog in Afghanistan.

Met overgrote meerderheid (78 tegen 1) stemde het Kirgizische parlement, zoals verwacht, vanochtend voor de sluiting. Voor de maatregel kracht van wet krijgt moet president Koermanbek Bakijev er eerst zijn handtekening nog onder zetten. Volgens de persdienst van de autoritaire leider moet dat binnen een maand gebeuren.

„Als alle procedures afgerond zijn”, zei minister van Buitenlandse Zaken Kadyrbek Srabayev vanochtend, „wordt een officieel uitzettingbesluit verstuurd en dan krijgen de Verenigde Staten 180 dagen om hun operaties op de basis af te sluiten.”

De basis Manas, op de kale steppen buiten de hoofdstad Bishkek, is de enige luchtmachtbasis in Centraal-Azië die de strijdkrachten van de VS en hun bondgenoten kunnen gebruiken voor aanvoer van troepen en materieel naar Afghanistan. Een Amerikaanse woordvoerder van de basis zei in een reactie dat hij het besluit van het parlement betreurt, maar „het valt nog te bezien hoe de uiteindelijke beslissing uitvalt”.

Begin deze maand kondigde president Bakijev de sluiting in Moskou aan, op een gezamenlijke persconferentie met de Russische president Medvedev. Rusland had Kirgizië, een voormalige Sovjet-staat, net een lening van twee miljard dollar en 150 miljoen aan materiële hulp toegezegd.

Kirgizië is economisch sterk afhankelijk van Rusland en van de geldzendingen van de vele Kirgiezen die in Rusland werken. Voor Rusland op zijn beurt is het belangrijk zijn invloed te laten gelden in de Centraal-Aziatische regio. Met het verslechteren van de Russisch-Amerikaanse betrekkingen de afgelopen jaren heeft Moskou steeds meer laten blijken geërgerd te zijn door aanwezigheid van Amerikaanse troepen in het gebied.

Het Pentagon heeft eerder gezegd dat de basis van levensbelang is voor de militaire operaties in Afghanistan. Iedere maand is de basis doorvoerpunt voor 15.000 militairen en 500 ton goederen van en naar Afghanistan. Tot nu toe betalen de Amerikanen een huur van 63 miljoen dollar, en geven daarnaast 150 miljoen economische steun. De VS zijn op zoek naar alternatieve aanvoerroutes, ook over land. (Reuters, AP)