Krijg je mooier haar als je als baby?tje bent geschoren?

Brigitte Niemeijer uit Groningen is zwanger van haar tweede kind. Van haar buurman hoorde ze dat het goed is het ‘nesthaar’ van een pasgeborene af te scheren. „Daar krijgt het kind een mooie, volle bos van, zegt hij.” Klopt dit, wil Brigitte weten.

Dit advies stamt uit de serie bakerpraatjes van vroeger, zegt Mariël Croon, verloskundige en publicist. „Moeders vragen mij dit ook weleens, maar ik geloof niet dat een baby bij wie het haar is afgeschoren, zijn leven lang beter haar krijgt. Dat ben ik althans niet tegengekomen in de medische literatuur.”

Ook Roel Bolt, kinderarts in het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam, kent geen enkel bewijs dat het advies van de buurman staaft. „Het nesthaar bij een pasgeborene wordt geleidelijk vervangen door definitief haar. Kleur, dikte en groei ervan worden vooral beïnvloed door de genen.” 

Croon raadt het scheren van het haar bij een baby af. Baby’s verliezen de meeste lichaamswarmte via het hoofd. En het haar, hoe dun ook, werkt dan isolerend. „Bovendien”, zegt de verloskundige, „is het hoofdje nog kwetsbaar, zacht en gevoelig. Bij te hard scheren zouden plekjes op het hoofd kunnen ontsteken”. Haar advies: doe het niet vlak na een bevalling en ook niet in de winter.

Veel Hindoestanen in Nederland scheren hun pasgeboren kindje kaal als het drie maanden oud is. Dit is een van de zestien godsdienstige rituelen die een hindoe in zijn leven dient te vervullen, legt pandit Sroedjpersad Bansidhar uit, hindoegeestelijke in Rotterdam. Het scheren gebeurt tijdens de ceremonie moendan sanskaar, waar familieleden bijeenkomen om te bidden voor het kind. Bansidhar: „Het hoofd van het kind moet worden vrijgemaakt zodat de goddelijke zegeningen het hoofd kunnen binnendringen en via het hoofd het hart kunnen bereiken.” Ook geloven zij dat door het scheren het kind wordt gereinigd van alle viezigheid van de geboorte.

Het gebruik is ook bekend in de islam. Een week na de geboorte is het aanbevolen het haar af te scheren. Het gewicht van dat haar wordt in goud geschonken aan een behoeftige.

Hanina Ajarai

    • Hanina Ajarai