Indiase Pohe

In de traditionele Indiase maatschappij waar het gearrangeerde huwelijk de norm is, is het huwelijk een heel instituut vol rituelen. In de deelstaat Maharashtra, met als hoofdstad Mumbai, hoort het gerecht Pohe bij het gaan ‘bekijken’ van de bruid.

De bruidgom gaat met ouders, vrienden, beschikbare ooms en tantes als een soort presidentiële tocht naar de bruid, terwijl de bruidsfamilie alles uit de kast haalt om zich zo royaal mogelijk te presenteren.

Pohe hoort ook bij het ontbijt en is een tussendoortje. Mijn liefde voor een Nederlandse jongeman bespaarde mij en mijn ouders veel rituelen, maar niet het gerecht dat daarbij hoort. De eerste keer dat ik voor hem kookte, was ook Pohe. Onwetend over het vuur dat de chilipeper uit de Indiase regio Kolhapur kan veroorzaken in de Nederlandse mond, sloeg ik al zijn waarschuwingen af en maakte het op traditionele wijze klaar.

Het was twee jaar voordat wij elkaar het ja-woord mochten geven van alle instellingen, inmiddels ruim 13 jaar geleden. Walter is nu gewend aan alle gradaties van heet. De Pohe is vaak een deel ons late, uitgebreide zondagse ontbijt. Dat brengt mooie en warme herinneringen boven.

Voor 5 porties:

250 gr dikke rijstflakes, te koop in Surinaamse/Indiase winkel

2 aardappelen, gekookt en geschild

100 gr verse groene erwten

6 groene Kolhapur chilipepers

2 uien, gepeld en fijn gesneden

2 el archide- of zonnebloemolie

halve eetlepel gele wortelpoeder

zout naar smaak

Per schotel om op te dienen:

1 lepel ghee, 1 lepel vers geraspte kokosnoot, vers gesneden korianderblaadjes en limoen

Verwarm de wok. Laat de olie opwarmen, voeg chili en ui toe. Fruit voor een minuut of 4. Voeg gele wortelpoeder toe en schep een aantal keer om.

Doe de rijstflakes in een zeef. Zet ‘m een paar seconden onder de lopende kraan totdat alle flakes nat zijn. Laat de rijstflakes in de zeef. Doe erwten en aardappels in de wok en fruit mee voor een minuut of 4. Voeg zout toe en schep een keer om. Doe de gewelde zachte rijstflakes erbij.

Schep een keer om, zet een deksel op de wok en laat 3 minuten op een middelmatig vuur staan. Schep een keer om en dien het warm op op een plat bord met kokos, ghee, koriander en limoen. Geen rijstflakes verkrijgbaar? Probeer het met voorgekookte bulgur of tarley.

Janneke is met vakantie. Heb jij het hart van je geliefde gewonnen door te koken? Stuur je recept met een motivatie (niet langer dan 450 woorden) naar next@nrc.nl

    • Shilpa Samplonius-Raut