'Heaven's Heart' begeeft zich op terrein Bergmans

Heaven’s Heart (Himlens hjärta). Regie: Simon Staho. In: Haags Filmhuis, Hoogt Utrecht

Heaven’s Heart (Himlens hjärta). Regie: Simon Staho. In: Haags Filmhuis, Hoogt Utrecht

Een stel zit naast elkaar en kijkt met strakke gezichten naar voren. Buiten beeld vraagt iemand of ze al afspraken over de boedel hebben gemaakt. „Die is verdeeld”, antwoordt de man, waarna de rechter hun echtscheiding met een krachtige klap van haar hamer bekrachtigt. Dan komt de tekst ‘negen maanden eerder’ in beeld.

De Zweedse film Heaven’s Heart begeeft zich gedurfd op het gebied van landgenoot Ingmar Bergmans Scènes uit een huwelijk (1973). In Heaven’s Heart staan twee stellen centraal. Het zijn vrienden die vaak bij elkaar eten. Eén van hun dinergesprekken loopt uit de hand. Als het overspel van een collega ter sprake komt, wordt zijn gedrag tot verbazing van Lars goedgepraat door zijn echtgenote Susanna. Zijn vriend Ulf verdedigt ook de getrouwde man die er met een jongere vrouw vandoor ging, wat weer verkeerd valt bij zijn frigide vrouw Ann. Het leidt niet alleen tot verwijten, maar ook tot een affaire tussen Lars en Ann – tot hun eigen verbazing, want zij waren immers tegen slippertjes.

Regisseur Simon Staho filmt de meeste van de gesprekken met de acteurs in close-ups. Hij houdt de achtergrond kleurloos en steriel, om zo de vergane passie en kleurloosheid van de huwelijken te accentueren. Het spel van de acteurs houdt de aandacht wel vast, maar zij kunnen weinig aanvangen met een teleurstellend scenario, dat aan het eind een zeer ongeloofwaardig konijn uit de hoed tovert.

André Waardenburg

    • André Waardenburg