Hamburgers nemen horde

Ploeg van succestrainer Mario Been verliest in de derde ronde van de UEFA Cup met 3-0 van HSV.

Arbiter raakt licht gewond door vuurwerk.

Met gemak en zonder hoogstaand voetbal nam HSV gisteravond „de onbekende horde”, zoals tegenstander NEC op de website van de club uit de Bundesliga vooraf werd omschreven. De ploeg van de Nederlandse trainer Martin Jol verschafte zich in de Goffert een prettige uitgangspositie voor de return volgende week donderdag in Hamburg. Zonder noemenswaardige tegenstand won HSV, dat in de groepsfase thuis verrassend met 1-0 van Ajax verloor, met 3-0. „Ik word liever overreden door een Rolls Royce dan door een Fiat 500”, zei de verliezende coach Mario Been na afloop.

Het was een wedstrijd waar vooral door de aanhang van de Nijmegen Eendracht Combinatie naar was uitgezien, wekenlang. ‘Wij eten die Hamburgers op!!!’ was gisteren een stoere leus die te lezen was op een spandoek in de Goffert. Ruim voor de wedstrijd was het al groot feest, want voordat er ook maar één minuut was gespeeld op de niet al te beste grasmat – een akker volgens HSV-trainer Jol– had de nummer acht uit de eredivisie al historie geschreven, zei trainer Been vlak voor de wedstrijd. NEC speelde immers voor het eerst in het bestaan Europees voetbal na de winterstop. En dat tegen een tegenstander van naam.

Na een weinig opwindend begin kon de nummer drie uit de Bundesliga pas na een kwartier wat druk zetten in het Nijmeegse strafschopgebied, maar met betrekkelijk eenvoudige reddingen hield Gabor Babos zijn doel schoon. Een fraaie kans was er voor NEC uit een vrije trap van Youssef El-Akchaoui, maar de bal werd weggeslagen door doelman Frank Drost. Na een hoekschop ging de bal even later voor het doel van HSV langs. Het eerste Duitse doelpunt viel uit een vrije trap, in de 41ste minuut. Piotr Trochovski schoot langs de muur en met een schijnbeweging zette Mladen Petric zonder de bal te raken Babos op het verkeerde been; 0-1. Waarmee een streep was gezet door de doelstelling van NEC om voorafgaand aan de uitwedstrijd „de nul te houden”. Vier minuten later, opnieuw na een vrije trap, liep Alex Silva de bal na een voorzet van Petric gemakkelijk in het doel: 0-2. Voor HSV was er geen vuiltje meer aan de lucht. Voor NEC kan het duel nog een vervelende consequentie hebben, omdat de Sloveense scheidsrechter Darko Ceferin halverwege de tweede helft werd getroffen door een voorwerp uit het publiek. Hij bloedde uit de zijkant van zijn hoofd en daar moest een kleine wond worden gehecht. Vlak voor het incident werd er ook vuurwerk op het veld gegooid. Dat waren tevens de meest opwindende momenten in de tweede helft, tot aan HSV’s derde doelpunt: Ivica Olic trapte in de 75ste minuut niet in de Nijmeegse buitenspelval en tikte de bal door de benen van Babos. HSV speelde het duel eenvoudig uit.

Het UEFA-Cupduel kende voor NEC een turbulente aanloop. Een dag voor de wedstrijd zette Been vleugelspits Rachid Bouaouzan wegens een gebrek aan motivatie uit de selectie. Net zoals hij dat vorig jaar met dezelfde speler deed voor de Europese uitwedstrijd tegen Dinamo Boekarest. Zondag had de trainer de slecht presterende speler in het thuisduel tegen SC Heerenveen – begin volgende maand ook de tegenstander in de kwartfinale van de KNVB beker – al na dertig minuten gewisseld, en dat was duidelijk tegen het zere been van Bouazouan. Hij was gisteravond een van de „waardevolle spelers” die ontbraken. „En dan moeten ander spelers opstaan”, zei Been, die het in de aanval ook zonder de geblesseerde Tim Janssen moest doen. In aanvallend opzicht, met Jhonny van Beukering in de spits, slaagde NEC er gisteravond niet in een vuist te maken.

Nu naar Hamburg, in de geest van de carnavalskraker (op de melodie van Eddy Christiani’s Daar bij de waterkant) die in Nijmegen en omstreken een grote hit is. „Op neur der Reeperbahn”, zingt Scheele Daan, „wij gaan d’r tegenaan.” Hoewel de vooruitzichten somber zijn, gaan de 4.500 meereizende fans er alles aan doen er toch nog een feest van te maken.

    • Ward op den Brouw