Fraude Stanford breidt zich uit

Honderden verontruste rekeninghouders van de Stanford International Bank hebben gisteren een vergeefse poging gedaan om hun saldo veilig te stellen. Bankeigenaar Allen Stanford wordt beschuldigd van miljardenfraude. In Mexico, Venezuela, Panama, Ecuador en op het Caraïbische eiland Antigua stonden lange rijen wachtenden voor de bankvestigingen. Omdat de tegoeden zijn bevroren, krijgen rekeninghouders nul op het rekest. De Venezolaanse banktoezichthouder heeft gezegd lokale banken te steunen, nu mensen massaal hun geld van de rekening willen halen.

Allen Stanford, een vermaard investeerder in het Caraïbisch gebied, zou gelogen hebben over 8 miljard dollar (6,3 miljard euro) aan obligaties. Daarnaast is de Stanford International bank vermoedelijk getroffen door de grote fraudezaak van Bernard Madoff. De FBI deed invallen bij Stanfords kantoor in Houston. Volgens tv-zender ABC News zou Stanford verdacht worden van het witwassen van drugsgeld. De Amerikaanse autoriteiten zijn de miljardair kwijt; volgens tv-zender CNBC zou hij geprobeerd hebben om met een privévliegtuig naar St. John’s op Antigua te vliegen.

Het financiële schandaal raakt Latijns-Amerika op het moment dat de kredietcrisis haar intrede doet op het continent. Volgens een recent rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de wereldwijde crisis er 2,4 miljoen banen kosten. Het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft, stijgt volgens IMF met 15 procent.

Brazilië, tot voor kort de motor van het continent, heeft zijn verwachtingen bij moeten stellen. Olie-exporterende landen als Ecuador en Venezuela zien hun inkomsten teruglopen door de dalende olieprijs. (Reuters, AP)