Fed pessimistisch over economie

De Amerikaanse economie staat er slechter voor dan verwacht en de mogelijke impact van Obama’s stimuleringsplan wordt „meer dan teniet gedaan” door de oplopende werkloosheid en de voortdurende malaise op de huizenmarkt.

Dat blijkt uit de gisteren openbaar gemaakte notulen van een vergadering van eind januari van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Volgens de Fed staat Amerika een „langdurige periode van herstel” te wachten. Over twee jaar zou de economie weer met minstens 2,5 procent moeten groeien, denkt de bank. De huidige Amerikaanse recessie begon nu dertien maanden geleden.

Gisteren maakte president Obama een plan bekend van 75 miljard dollar waarmee maximaal negen miljoen huiseigenaren met hypotheekproblemen niet uit hun huis gezet hoeven te worden. Eerder deze week werd het stimuleringsplan van 787 miljard dollar al van kracht waarmee de economie aangejaagd zou moeten worden.

Ondanks die plannen verwacht de Fed voor dit jaar „een duidelijke krimp” van de economie. De groei van de grootste economie ter wereld zal dit jaar tussen 0,5 en 1,3 procent bedragen. Die getallen zijn snel verslechterd. In oktober, toen de recessie al tien maanden aan de gang was, ging de Fed nog uit van 1,1 procent groei.

Normaliter doet de Fed alleen uitspraken over de korte termijn. Voor het eerst gaat de centrale bank in op de periode over vijf à zes jaar. tegen die tijd groeit de Amerikaanse economie met circa 2,5 procent en bedraagt de werkloosheid 5 procent. Die is nu 7,6 procent.