Europees bekerduel levert NEC alleen nadelen op

NEC0HSV3

Ruststand 0-2. 41. Trochowski 0-1, 45. Silva 0-2, 75. Olic 0-3. Scheidsrechter: Ceferin (Slv). Toeschouwers: 12.500

Wat een historische wedstrijd voor NEC had moeten worden, eindigde in een sportieve teleurstelling met waarschijnlijk negatieve financiële consequenties. Het duel in de derde ronde van het UEFA-Cuptoernooi tegen het Duitse Hamburger SV werd in Nijmegen niet alleen met 3-0 verloren. Daarnaast bracht een supporter van NEC met het verwonden van de scheidsrechter zijn club en het Nederlandse voetbal in diskrediet. „Zijn we eindelijk eens zover gekomen dat we wat geld verdienen en dan raken we dat misschien weer kwijt om zoiets”, verzuchtte trainer Mario Been na afloop. „Laten we hopen dat het onbestraft blijft.”

De kans dat NEC met een waarschuwing wegkomt voor het incident dat na ruim een uur spelen de wedstrijd ontsierde is erg klein. Nadat de 40-jarige Sloveense scheidsrechter Darko Ceferin bij een 2-0 voorsprong voor HSV aan verdediger Milano Koenders een gele kaart gaf voor een harde tackle, kon een deel van de aanhang zich niet beheersen. Tal van voorwerpen werden uit het publiek op het veld gegooid. Op het moment dat de spelers van HSV het spel snel wilden hervatten, greep Ceferin naar zijn hoofd. Bloed.

De scheidsrechter legde het spel stil, bewaarde de rust en liep met twee chocoladerepen in zijn hand naar de kant. Zonder enige ophef te maken liet de leidsman zich aan de kant verzorgen. Alsof er niets aan de hand was geweest hervatte Ceferin amper een minuut later de wedstrijd. Een half uur later liep de scheidsrechter met een bebloed shirt de catacomben van de Goffert binnen. Een official gaf hem een bemoedigend klopje op zijn rug. NEC mocht van geluk spreken met de ingetogen wijze waarop de Sloveen met de situatie was omgegaan.

Been probeerde het voorval na afloop eerst met een kwinkslag te bagatelliseren. „Misschien was er wel een pukkeltje bij hem opengesprongen”, stelde de trainer van NEC. En vervolgens op serieuze toon: „Dit paste helemaal niet bij deze dag. Het publiek heeft ons geweldig gesteund en ook in de stad hebben ze voor een geweldige happening gezorgd. Verder is het niet aan mij om er nog wat over te zeggen.”

Het is nu de vraag hoe de UEFA de zaak zal beoordelen. De tuchtcommissie van de Europese voetbalfederatie heeft in het verleden al meerdere malen laten zien dat ze dergelijke incidenten hoog opnemen. Het Italiaanse AS Roma werd hard aangepakt toen de Zweedse scheidsrechter Anders Frisk in september 2004 in de rust van het Champions League-duel met Dinamo Kiev een aansteker tegen zijn hoofd kreeg. De arbiter liep een bloedende hoofdwond op en staakte de wedstrijd. De UEFA bepaalde de einduitslag reglementair op 3-0 voor Kiev en bepaalde dat AS Roma twee wedstrijden zonder publiek moest spelen.

Zo zwaar zal NEC niet door de tuchtcommissie van de UEFA worden bestraft. Mogelijk zal de UEFA wel mee laten wegen dat de Nijmeegse voetbalclub in september vorig jaar ook al een straf kreeg voor ongeregeldheden in de Goffert. Tijdens het UEFA-cupduel met Dinamo Boekarest gooiden Roemeense fans bij een 1-0 stand voor NEC met vuurwerk en stoeltjes. Fans van NEC gooiden terug met vuurwerk, waarna de mobiele eenheid in actie moest komen. Enkele supporters raakten gewond bij de ongeregeldheden. De UEFA wees Dinamo Boekarest aan als veroorzaker van de problemen en beboette die club met 20.000 euro. Maar ook NEC kreeg een geldstraf van 5.000 euro opgelegd.

Het dubbele treffen met Dinamo Boekarest was voor NEC het begin van een succesvolle Europese campagne, waaraan hoogstwaarschijnlijk volgende week in Hamburg een einde komt. De formatie van Been verraste vriend en vijand door in een groep met ploegen als Tottenham Hotspur, Udinese, Spartak Moskou en Dinamo Zagreb voor het eerst in de clubgeschiedenis te overwinteren in het UEFA-Cuptoernooi.

In de aanloop naar de ontmoeting met het HSV van de Nederlandse trainer Martin Jol ontstond de voorbije weken een euforische stemming. Fans ontrolden gisteren een doek met de tekst: ‘Nijmegen is onze stad, NEC is ons leven, de UEFA Cup onze droom’. Na de kansloze 3-0 nederlaag tegen het fysiek sterkere en veel slimmer spelende HSV zal de realiteitszin terugkeren in Nijmegen.

De 4.500 NEC-supporters die al een kaartje hebben gekocht, zullen zich echter niet laten weerhouden om de ploeg in Hamburg te ondersteunen. ‘Op neur der Reeperbahn’, klonk het gisteren op de wijs van Eddy Christiani’s ‘Daar bij de waterkant’ door de Goffert. Wellicht gedragen de NEC-fans zich in Hamburg wel fatsoenlijk.

    • Koen Greven