Egypte laat dissident Nour vrij

Egypte heeft gisteren onverwachts een prominente oppositiepoliticus vrijgelaten die werd gevangengezet nadat hij het tijdens de verkiezingen in 2005 had opgenomen tegen president Hosni Mubarak. De vrijlating van Ayman Nour volgt na jaren van diplomatieke druk van de Verenigde Staten.

Egypte probeert met de vrijlating van Nour mogelijk een gebaar van goede wil te maken richting de regering van de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama. De Amerikaanse senator John Kerry sprak recentelijk in Kairo met Mubarak. Naar verluidt hoopt Mubarak in april Washington te bezoeken. De Egyptische president is daar vier jaar niet geweest wegens spanningen met Washington over gebrek aan democratische hervormingen in Egypte en het uitblijven van effectieve maatregelen tegen wapensmokkel vanuit Egypte naar de Gazastrook.

De openbaar aanklager verklaarde gisteren dat Nour is vrijgelaten om gezondheidsredenen. Nour, een diabetespatiënt, heeft geklaagd over hart- en oogproblemen. Zijn echtgenote had de rechtbank gevraagd hem vrij te laten wegens zijn slechte gezondheid.

Nour haalde met zijn oppositionele partij Ghad (Morgen) 8 procent van de stemmen bij de verkiezingen in 2005. President Mubarak won met meer dan 80 procent. Na de verkiezingen werd Nour veroordeeld tot vijf jaar cel wegens valsheid in geschrifte. Gisteren verklaarde Nour dat hij zijn werkzaamheden voor Ghad zal hervatten. (AP, Reuters, BBC)