Een dode Hirst verkoopt ook

Damien Hirst met een bloederig gat in zijn hoofd – de rijke Britse kunstenaar die alle grenzen van het vak verkent, is nu zelf te zien als kunstwerk. Een 33-jarige Spaanse kunstenaar, Eugenio Merino, heeft een beeld gemaakt van Hirst die zichzelf met een pistool door zijn hoofd schiet. Het beeld is getiteld 4 the Love of Go(l)d en is bedoeld als commentaar op de Britse schedel die Damien Hirst bekleedde met 8.601 diamanten. De kostprijs van de edelstenen was 17 miljoen euro, maar het kunstwerk heeft inmiddels een marktwaarde van meer dan 60 miljoen euro.

In het Britse dagblad The Guardian zegt Merino: „Ik dacht: gezien het feit dat hij geld zo belangrijk vindt, zou zijn volgende kunstwerk kunnen zijn dat hij zichzelf doodschiet. Dat zou de waarde van zijn werk enorm verhogen.” Het werk van Merino is tentoongesteld op de kunstbeurs ARCO in Madrid, in een glazen vitrine die lijkt op de vitrines waarin Hirst dode dieren tentoonstelt.

Volgens Merino is het kunstwerk bedoeld als grap. De Spaanse kunstenaar is zich ervan bewust dat veel mensen zullen denken dat hij Hirst haat, maar hij benadrukt dat hij juist een groot bewonderaar is. „Ik ben een fan. Ik heb zijn werk bestudeerd toen ik nog op de kunstacademie zat.”

Ook de rest van Merino’s tentoonstelling op ARCO bestaat uit parodieën op het werk van Hirst. De ironie wil dat kunstliefhebbers ook veel geld overhebben voor het werk van Merino. Het beeld zou verkocht zijn voor 32.550 euro.