Duffy is de grote winnaar bij Brit Awards

Zangeres Duffy is de grote winnaar van de belangrijke Britse muziekprijs Brit Awards. De 24-jarige Duffy won gisteravond drie prijzen: beste album, beste vrouwelijke artiest en beste doorbraak. Duffy’s debuutalbum Rockferry met daarop de hitsingle Mercy werd vorig jaar een groot succes.

Duffy had bij het in ontvangst nemen van haar prijzen moeite haar tranen te bedwingen, schrijft de website van de BBC. De uitreiking was een bekroning van „vijf jaar keihard werken”, zei de zangeres. Toen ze tot beste ‘British Female’ werd gekroond, reageerde Duffy: „Beste Britse vrouw. Ik weet niet wat dat betekent. Maar het is maar goed dat mijn moeder geen zoon heeft gekregen.”

Beste Britse live act, die wordt gekozen door luisteraars van BBC 2 radio, werd heavy metal band Iron Maiden. Meisjesband Girls aloud won de prijs voor beste Britse single. De groep Elbow werd uitgeroepen tot beste Britse groep; voormalig The Jam-voorman Paul Weller kreeg de prijs voor beste mannelijk artiest en versloeg zo onder meer James Morrisson en The Streets. Weller was niet aanwezig om de prijs zelf in ontvangst te nemen, maar bedankte het publiek via een vooraf opgenomen videoboodschap. The Pet Shop Boys, die in de jaren tachtig talloze hits scoorden, kregen een speciale prijs voor hun oeuvre.

Op het Britse prijzenfestival, waar de winnaars worden gekozen door de Britse muziekindustrie, werden ook internationale muziekprijzen uitgereikt. Zo ging rockband Kings of Leon met twee internationale ‘awards’ naar huis; voor beste groep en beste album. Een zieke Katy Perry nam de prijs voor beste internationale vrouwelijke artiest in ontvangst. Ze scoorde vorig jaar een nummer 1 hit met het nummer I Kissed a Girl. Beste internationale mannelijke artiest was Kanye West die, evenals Paul Weller, niet de prijs zelf in ontvangst nam.

De critici wezen Florence and the Machine als grootste aanstormend talent aan.

U2 trad op tijdens de ceremonie, die werd gepresenteerd door de Australische zangeres Kylie Minoque, gisteravond in Londen. Ze brachten er voor het eerst hun nieuwe single Get on your boots ten gehore. Eind volgende week komt het nieuwe album van de Ierse megaband uit.

Bekijk hoogtepunten van de uitreiking van de Brit Awards via nrc.nl/kunst