Duels Ajax en Feyenoord zonder uit-fans

De wedstrijden tussen de eerste elftallen van Ajax en Feyenoord worden de komende vijf jaar zonder de supporters van de bezoekende club gespeeld. Dat is het resultaat van het overleg dat gisteravond plaats had tussen de burgemeesters Job Cohen (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), bestuurders van Ajax, Feyenoord en de KNVB.

De periode van afkoeling wordt na twee jaar geëvalueerd, waarna de termijn eventueel ingekort kan worden. Dit heeft de KNVB gisteravond laten weten.

De beslissing volgt op de incidenten van afgelopen week, van de wedstrijden van zowel de eerste elftallen als de beloftenteams. Ondanks waarschuwingen die de clubs en burgemeesters aan de aanhang hebben gegeven, is er geregeld sprake van misdragingen, geweldsincidenten en spreekkoren.

Naar aanleiding van supportersrellen is in 2005 door de burgemeesters, clubs en KNVB afgesproken dat als zich bij volgende wedstrijden weer ongeregeldheden zouden voordoen dit ‘vijfjarenregime’ van kracht zal worden.

De bovenmatige inzet vanuit de politie en clubs heeft er bij de laatste edities van de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord niet toe geleid dat het rond de duels rustig bleef. Ook bij een duel tussen de beloftenteams van beide clubs ging het vorige week mis.

Burgemeesters, clubs en KNVB vinden de incidenten van de afgelopen weken aanleiding om deze periode van afkoeling in te voeren. Voor de beloftenelftallen geldt zelfs dat de duels de komende twee seizoenen helemaal zonder publiek worden gespeeld.

Ajax gaf vanuit Florence, waar de ploeg vandaag voor de UEFA Cup speelt, aan het eerder afgesproken convenant te respecteren. „We kennen het convenant, we weten dat er ongeregeldheden zijn geweest. Dat betreuren we. We kunnen niet anders dan dit respecteren. Ajax is wel blij dat de periode na twee jaar wordt geëvalueerd. De club blijft op het standpunt dat fans van beide clubs bij de wedstrijden aanwezig moeten kunnen zijn”, liet woordvoerder Miel Brinkhuis van Ajax weten.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam vond het ‘spijtig’ dat het besluit over het weren van de uit-supporters de echte voetballiefhebbers treft. Hij noemde de relschoppers „geen knip voor de neus waard”.

Zijn collega Job Cohen uit Amsterdam gaf aan dat de partijen echt niet anders konden en dat ze eerder gemaakte afspraken hierover nu wel moesten waarmaken. In Zeist werden de beelden bekeken van de ongeregeldheden. Beide burgemeesters vonden het onvoorstelbaar wat er allemaal gebeurde. (ANP)