Den Bosch

Foto Cas Oorthuys, begin jaren zestig. Oorthuys, Cas

Dat was te verwachten, dat het vroeger niet beter was dan nu. Want zegt u nu zelf, een parkeerplaats aan de voet van de beroemde St. Janskathedraal in Den Bosch, het zou ons vandaag de dag een gruwel zijn. Maar zo was de situatie wel toen fotograaf Cas Oorthuys ruim veertig jaar geleden een foto maakte van het beroemdste van de meer dan vijfhonderd monumenten die Den Bosch rijk is.

Rijen auto’s vulden als vanzelf het plein voor de kerk. Het patroon van de bestrating nodigde daar ook meer dan toe uit. Maar uiteindelijk werd ruim drie jaar geleden het besluit genomen het plein, de Parade, zijn middeleeuwse functie van ontmoetingsplek terug te geven.

Dus auto’s weg voor een ruim zicht op de majestueuze kathedraal,de grootste wens van de beroemdste bewoner van de Parade, de bisschop van Den Bosch. En zo trof fotograaf Roel Rozenburg de Parade aan.

Een ‘stiltetuin’ die van tijd tot tijd transformeert tot een bruisende ontmoetingsplek.

Nicole Robbers

    • Nicole Robbers