'Daarna verkoop jij het pand weer'

Een projectontwikkelaar wordt gevraagd een moeilijk verkoopbaar huis te kopen. Het huis was van een gedeputeerde. „We kunnen dat regelen.”

Het leven van Herman Vrehen neemt een wending in 2003. Politiek is al langer een passie van de dan 41-jarige Limburger, eerst als CDA-raadslid in de gemeente Susteren, daarna in Provinciale Staten.

Begin 2003 neemt Vrehen plaats achter de provinciale bestuurstafel. Hij wordt gedeputeerde. In zijn portefeuille zitten financiën, interne organisatie, handhaving en ‘kleine kernen’.

De gedeputeerde koopt in november dat jaar het huis van een familielid in het even ten noorden van Sittard gelegen dorp Nieuwstadt. Vrehen zet zijn oude huis, ook in Nieuwstadt, te koop. De vraagprijs is 339.000 euro. De verkoop vlot niet.

In september duikt uiteindelijk een belangstellende op: Van der Horst Management BV. Een bedrijf van projectontwikkelaar Gerard van der Horst uit het Brabantse Fijnaart. Op 17 september zetten beide partijen hun handtekening onder de koopakte. De BV betaalt 315.000 euro voor de woning. Ruim vijf maanden later verkoopt Van der Horst de woning voor 274.000 euro.

In een gesprek met NRC Handelsblad geeft Van der Horst toe dat het om een „vriendendienst” voor de Jongen Groep ging.

Hij vertelt hoe hij benaderd is door een directeur van het aannemersbedrijf Van Agtmaal uit Oudenbosch. Dit is een dochteronderneming van de Jongen Groep, die op zijn beurt weer behoort tot VolkerWessels. Van der Horst: „Op een gegeven moment wordt mij gevraagd: kun jij dat regelen? Dat kan ik regelen. Ik had al hartstikke leuke dingen met de Jongen Groep gedaan.”

Van der Horst was naar eigen zeggen te goeder trouw. „Ik wist niet dat het om het huis van een politicus ging. Ik hoorde: die woning staat te koop voor 339.000 euro. Gerard, die kun jij voor 315.000 euro hebben. We kunnen dat regelen. Daarna verkoop jij het pand weer.”

Volgens Van der Horst zijn door de Jongen Groep geen toezeggingen gedaan dat zijn eventuele verlies op de transactie zou worden gecompenseerd. „Ik dacht: in de toekomst komt er links- of rechtsom wel weer iets voorbij.”

Bouwbedrijf VolkerWessels laat een extern bureau een onderzoek doen naar de betrokkenheid van een oud-directeur van de Jongen Groep bij de aankoop van Vrehens woning. De man was tot 1 januari 2004 in functie. De oud-directeur zou de directeur van Van Agtmaal gevraagd hebben een koper te zoeken.

De directeur van Van Agtmaal vond die koper in de persoon van Van der Horst met wie hij regelmatig zaken deed. De oud-directeur van de Jongen Groep is de laatste jaren betrokken bij projecten van de provincie, zoals de gebiedsontwikkeling en afzonderlijke projecten in Midden-Limburg.

Voor Vrehen, bij de statenverkiezingen in 2006 lijsttrekker voor het CDA en in het nieuwe college gedeputeerde voor financiën en economische zaken, komt deze zaak bovenop de ophef over zijn vermeende betrokkenheid bij de Sinterklaasaffaire in Echt-Susteren. Een lokale lijst en het CDA deelden daar uit Essent-dividend verkregen gemeenschapsgeld uit aan verenigingen. Vrehen was bestuurslid van een van de verenigingen.

    • Paul van der Steen
    • Joep Dohmen