Clubs: kinderhandel in het voetbal uitbannen

De Europese belangenvereniging van voetbalclubs ECA wil kinderhandel in het voetbal uitbannen. Dat zegt Maarten Fontein, voorzitter van de werkgroep jeugd van de Europese koepel vandaag in deze krant. Vorig jaar verdwenen in het Verenigd Koninkrijk kinderen uit onder andere Afrika en Latijns-Amerika, die voor het voetbal naar Britse clubs werden gehaald. Sommigen doken later op in illegale circuits. Dat kan voetballertjes uit Afrika in Nederland ook overkomen, zegt Fontein.

De ECA wil internationale transfers onder de achttien jaar afschaffen. Nu is het alleen verboden spelers onder de achttien van buiten de EU aan te trekken. Ook wil de koepel dat het eerste contract bij de club van opleiding vier tot vijf jaar wordt beschermd. De home grown rule, die clubs verplicht op z’n minst acht zelf opgeleide spelers op te nemen in de selectie, moet worden uitgebreid. Nu moeten zij minimaal drie jaar bij de club van hun opleiding voetballen. Dat moet vijf jaar worden.

Voetbal: pagina 11

    • Erik Oudshoorn