Amerikaanse dollars voor soldaten Zimbabwe

De Zimbabweaanse regering betaalt haar ambtenaren en soldaten sinds kort uit in Amerikaanse dollars. Dat heeft Tendai Biti, de tweede man van de MDC en sinds vrijdag minister van Financiën, vandaag bekendgemaakt.

Volgens Biti krijgen 130.000 soldaten, leraren en andere ambtenaren 100 Amerikaanse dollar per maand, belastingvrij, in plaats van hun salaris in Zimbabweaanse dollar. Zimbabwe heeft de hoogste inflatie ter wereld – officieel 231 miljoen procent – waardoor steeds minder Zimbabweanen in staat zijn hun dagelijkse benodigdheden te betalen.

Ook versoepelde Biti de regels rond de handel in buitenlandse valuta. Eind januari maakte Biti’s voorganger Patrick Chinamasa al bekend dat er mocht worden gehandeld in Amerikaanse dollars, Britse ponden en euro’s.

De voormalige oppositiepartij MDC is voor een groot deel verantwoordelijk geworden voor de economie, sinds zij afgelopen vrijdag toetrad tot de regering. De coalitie, waarin de MDC samenwerkt met de Zanu-PF van de autoritaire president Mugabe, wordt geacht een einde te maken aan de economische en humanitaire crisis in Zimbabwe.

De man die staatssecretaris van Landbouw had moeten worden, parlementslid Roy Bennett, zit nog steeds vast. Bennett werd vrijdag gearresteerd, enkele uren voor de beëdiging van de nieuwe MDC-ministers.

Vandaag besloot een rechtbank in Mutare dat Bennett nog tot zeker 4 maart mag worden vastgehouden.

De Verenigde Naties maakten vandaag bekend dat inmiddels 3.712 Zimbabweanen aan cholera zijn overleden. 78.882 mensen zijn besmet. De cholera-epidemie, die augustus vorig jaar uitbrak, is de ergste in heel Afrika in deze eeuw, zo blijkt uit VN-cijfers. Het gezondheids- en sanitaire systeem in Zimbabwe is ineengestort waardoor de epidemie snel om zich heen grijpt. (AP, AFP)