Als het lente wordt...

Een begrijpelijk besluit van de burgemeesters Cohen (Amsterdam) en Aboutaleb (Rotterdam): voortaan geen ‘uitpubliek’ – supporters van de bezoekende club – bij de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord. Het enige vreemde aan dit besluit is dat het nu pas genomen is. Er zou publiek, clubs en politie veel overlast bespaard zijn als dat jaren eerder was gebeurd. Ik zie het er nog eens van komen dat uitpubliek bij álle wedstrijden in de eredivisie geweigerd wordt.

De ongeregeldheden waren een zo normaal verschijnsel geworden, dat de media amper meer berichtten over de gebeurtenissen bij Ajax-Feyenoord van afgelopen zondag. Toch zijn ook toen dertig Ajaxfans aangehouden, die supporters van Feyenoord met flessen hadden bekogeld. Er werd ook weer met veel overgave gekwetst, want dan wordt het pas echt gezellig in Nederland. Die van Feyenoord zongen: „Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas” en die van Ajax: „Als het lente wordt, dan gooien wij bommen op Rotterdam.”

Cohen en Aboutaleb hadden tevoren aangekondigd dat zij dergelijke spreekkoren niet langer zouden tolereren. Zij besloten daartoe nadat eerder bij de wedstrijd Jong Feyenoord - Jong Ajax volop gekwetst en gescholden was.

Ik heb de teksten van deze koren eens nader bekeken – dat kan via de website come.to/voetballiederen.

Toen ik nog vaste bezoeker bij Ajax was, heb ik die koren vaak gehoord, zonder precies te verstaan wat er gezongen werd. Je ving vooral van de langere liederen meestal alleen wat flarden op. Nu ik ze woord voor woord op papier zie staan, zinkt me de moed nog dieper in de voetbalschoenen.

Er is weinig artistieke ontwikkeling in dit liedrepertoire, merkte ik. De oude succesnummers worden steeds weer uitgemolken. Ook het Ajaxlied over een gewenst bombardement op Rotterdam is al jaren oud. De volledige tekst luidt: Als het lente wordt, dan gooien wij/ Bommen op Rotterdam (3x)/ Duizend gele, duizend rode/ Veel gewonden, vrij veel doden/ Wat de Luftwaffe niet kon/ Doet de F-side in Rotterdam (2x).

Een ander Ajaxlied: Opa kijk die Ajaxjoden/ Die plegen daar een brute moord/ Dat geeft toch niks m’n kleine jongen/ Het is er één van Feyenoord.

Je ziet aan zo’n tekst dat de Ajaxfans de kwalificatie ‘Jood’ als een geuzennaam overnamen (iets wat bij provincieclubs zoals PSV gebeurde met het beledigend bedoelde ‘boeren’). De leiding van Ajax is daar altijd op tegen geweest, al heeft ze dat niet consequent genoeg laten merken.

De Feyenoordfans reageerden met: En wie niet springt/ die is een Jood, of: Iedereen is Joods, behalve wij.

Tot de walgelijkste teksten behoren die van de supporters van ADO Den Haag: En volgend jaar, en volgend jaar/ schoppen we Joden in elkaar (2x). En: We gaan op Jodenjacht (2x). Ajacied Edgar Davids kreeg dit naar zijn hoofd geslingerd: Davids, ik heb geen bananen, ik heb geen bananen vandaag/ wel negerzoenen, gele en groene/ maar ja, ik heb geen bananen, ik heb geen bananen vandaag.

Eén tekst zullen we gelukkig voorlopig niet meer horen van de Ajaxfans: Kan niet neuken/ komt niet klaar/ ’t is een boer uit Alkmaar.

Van Frits Abrahams verscheen onlangs een bundel met dierencolumns: Katten & ander gespuis. Uitgeverij, Prometheus/ NRC Handelsblad, 14,95 euro.

    • Frits Abrahams