Weer megafraude in VS, nu voor 8 miljard dollar

Na Jérôme Kerviel, Bernard Madoff en Ramalinga Raju is waarschijnlijk de volgende fraudeur ontmaskerd. De Amerikaanse miljardair Sir Allen Stanford (58) is gisteren aangeklaagd op verdenking van oplichting.

De Texaan heeft via zijn bedrijf Stanford International Bank, gevestigd op het Caraïbische eiland Antigua, 8 miljard dollar (6,35 miljard euro) aan obligaties verkocht. Stanford beloofde bijzonder hogere rendementen middels een veilige maar unieke investeringsstrategie. Dit bleek onjuist, volgens de Securities and Exchange Commission, de Amerikaanse beursautoriteit. Ook stelde Stanford dat zijn bank geen schade had ondervonden van het piramidespel van 50 miljard dollar van Bernard Madoff. Dit bleek ook onjuist, meent de SEC.

Rose Romero, regiodirecteur van de SEC, stelde: „Wij verdenken Stanford van een fraude met een schokkende omvang die zijn tentakels over de wereld heeft gespreid.” De Stanford International Bank heeft 30.000 klanten in 131 landen, met een kapitaal van 8,5 miljard dollar.

Sir Allen is een liefhebber van cricket. Vorig jaar sponsorde hij een wedstrijd tussen een team uit Engeland en de West Indies. De hoofdprijs: 20 miljoen dollar. De cricketbonden van Wales en Engeland hebben onderhandelingen over een sponsordeal afgelast na de aanklacht.