Vragen over Irak pas beantwoord na werk commissie

Den Haag, 18 febr. - Premier Balkenende is niet van plan om vóór het uitkomen van het rapport van de commissie-Davids antwoord te geven op nieuwe vragen over de politieke steun van Nederland aan de Irak-oorlog. Tijdens een debat in de Tweede Kamer bleek gistermiddag dat de premier de commissie ”niet voor de voeten wil lopen”. De oppositie had vragen gesteld naar aanleiding van een interview met een voormalig ambtenaar. Die vertelde dat het bij de communicatiestrategie in 2003 slechts draaide om het vinden van argumenten voor de Nederlandse steun aan de Amerikanen. Balkenende zei vragen daarover door te sturen naar de commissie die de besluitvorming rond de politieke steun gaat onderzoeken. Hij benadrukte wel dat het kabinet verantwoordelijk blijft en na het uitkomen van de bevindingen, in november, eventueel nadere vragen beantwoordt.