Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Verslag over de grote onrust die in Barendrecht is ontstaan over de plannen om CO2 op te slaan onder een woonwijk. Verder aandacht voor defriending. Mensen zouden massaal vage kennissen verwijderen uit hun netwerksites, maar dat blijkt nog nergens uit. Ned.1, 18.20/18.40u.

Netwerk. Terugblik op de 100-dagentour van het kabinet-Balkenende IV. De leden van het kabinet toerde twee jaar geleden door het land om te praten met mensen die middenin de samenleving staan. Wat heeft dat opgeleverd? Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Verslag van het debat in de Tweede Kamer over de aanpak van de kredietcrisis en de eruit voortgekomen recessie. Verder de uitkomst van een onderzoek naar de rijtijden van de chauffeurs van de ministers, waarbij een WOB-procedure werd ingezet. Ned.2, 22.15-22.50u.

Praatprogramma

De laatste show. Gesprekken met de Belgische federaal minister van Binnenlandse Zaken, Guido De Padt, tot voor kort vragenkampioen in het Belgische parlement. Filmmaakster Fien Troch vertelt over haar tweede lange speelfilm Unspoken, waarvan de opnamen zojuist zijn beeïndigd. Eén, 22.10-22.55u.

documentaire

Trouble in Amish paradise. Documentair verslag vanuit de Old Order Amish in Lancaster County, Pennsylvania. Als twee gelovigen, Ephraim en Jesse Stoltzfus, vragen stellen bij fundamentele aspecten van de Amishcultuur worden zij bedreigd met ex-communicatie en lopen zij de kans door vrienden en familie te worden afgewezen. BBC 2, 22.00-23.00u.

Jesus Camp. Documentaire van Heidi Ewing en Rachel Grady over een omstreden zomerkamp van de pinkstergemeente-achtige Amerikaanse beweging Kids on Fire School of Ministry in Devils Lake, Noord-Dakota. Tijdens het kamp worden de kinderen aangemoedigd om hun ‘profetische gaven’ te ontwikkelen zodat ze Amerika kunnen „heroveren voor Christus”. De film, die bij de Oscaruitreiking destijds nipt verloor van An Inconvenient Truth, richt zich op drie kinderen. Canvas, 23.10-0.35u.

Die Narren und die Nazis. Documentaire over het carnaval tijdens het nazibewind in Duitsland, met aandacht voor de pogingen om het carnaval in de nationaal-socialistische ideologie in te passen en het verzet dat daartegen bestond. ARD, 23.30.15u.

VPRO’s Import: The Champagne Spy. Israëlisch-Duitse documentaire uit 2007 over de Israëlische spion Wolfgang Lotz (1921-1993), die zich in de jaren zestig in Egypte voordeed als de Duitse paardenfokker Wolfgang Lotz. In werkelijkheid probeerde Lotz informatie te verzamelen en de ontwikkeling van anti-Israëlische wapens door Duitse wetenschappers te saboteren. Ondertussen bouwde Lotz echter een dubbelleven op: in Parijs woonden zijn vrouw en zoon, in Egypte trouwde hij met een andere vrouw en genoot van het goede leven. Totdat hij tegen de lamp liep. Na zijn arrestatie werd Lotz veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, maar door een gevangenenruil kwam hij toch vrij. Wolfgang Lotz keerde niet terug bij zijn eerste vrouw. Zijn zoon Oded is diep teleurgesteld in zijn vader. Vader en zoon blijven wel contact houden. Ned.2, 23.35-0.35u.

informatief

Goudzoekers. De betekenis van economische ontwikkelingen voor het leven van alledag. Vandaag over gezondheid. Het aanbod van geneeskunst groeit: gezondheid lijkt te koop en steeds meer geld wordt uitgegeven aan zorg, health checks en body scans. Ned.2, 19.25-19.55u.

Nature’s great events. Tweede aflevering van een zesdelige natuurserie van David Attenborough gaat over de jaarlijkse zalmtrek van zee naar de geboorterivieren. BBC 1, 22.00-23.00u.

Für Allah und Vaterland. Verslag over de politieke en maatschappelijke problemen bij de bouw van moskeeën in verschillende steden in Duitsland. ARD, 22.45-23.30u.

Profiel: Hans Becker – creator van geluk. Documentaire van Ferri Ronteltap over de voorzitter van de raad van bestuur van stichting Humanitas, levensgenieter Hans Becker (1942), die verzorgingshuizen in Rotterdam aantrekkelijk heeft gemaakt met restaurants, tentoonstellingen en een menselijke behandeling. Ned.2, 22.50-23.35u.

Crime Stories: Pinpasmaffia. Reportage over de zogenoemde skimmers, die in 2006 meer dan negen miljoen euro per maand van Britse bankrekeningen plukten. Veronica, 23.10-23.40u.

cultuur

Opium. Programma over kunst, cultuur en media. Cornald Maas praat met Thijs Römer over onder meer zijn rol in de nieuwe film Stella’s oorlog en met Frank Houtappels over de door hem geschreven tragikomedie Hotel Atlantico. Ned.2, 21.25-22.00u.

sport

NOS UEFA Cup: NEC - HSV. Voorbeschouwing, rechtstreeks wedstrijdverslag met analyse tijdens de rust en nabeschouwing van de UEFA Cup-wedstrijd NEC - HSV. Analyticus: Youri Mulder. Ned.3, 20.25-22.50u.