Venlo wil 25.000 banen

De ontwikkeling van het bedrijventerrein Greenport/Klavertje Vier bij Venlo moet de komende tien jaar ruim 25.000 nieuwe banen opleveren. Dat verwachten de gemeenten Venlo, Horst aan de Maas, Sevenum en Maasbree en de provincie Limburg, die vandaag de plannen presenteerden.

Gezamenlijk steken deze overheden 130 miljoen euro in het gebied. Greenport/Klavertje Vier moet de internationale positie van de regio als centrum voor tuinbouw en logistiek verder uitbouwen. Daarin zijn nu zo’n 14.000 mensen werkzaam. Het terrein, gelegen in een van de oksels van de kruising van de snelwegen A73 (Roermond-Nijmegen) en de A67 (Eindhoven-Venlo), heeft een omvang van 5.400 hectare, vergelijkbaar met de grootte van de Tweede Maasvlakte. Venlo is vanouds een knooppunt in logistiek en transport.

Om bestuurlijke versnippering en vertraging te voorkomen is het de bedoeling dat een overheids-NV ervoor zorgt dat de plannen worden uitgevoerd. Verheijen is ondanks de opeenvolgende onheilstijdingen van de afgelopen weken optimistisch over de ontwikkeling van het gebied. „Met de Floriade 2012 hebben we de zekerheid van een prachtige showcase voor de Greenport. Dat zorgt automatisch voor schwung.”

Gedeputeerde Ger Driessen (CDA, Ruimtelijke Ontwikkeling) verwijst naar het regeerakkoord waarin de Brainport in Zuidoost-Brabant en de aanpalende Greenport in Noord-Limburg samen met het urgentieprogramma Randstad met name genoemd zijn. „Juist nu moet hier geïnvesteerd worden.”