Steun voor verbod op verkoop gloeilamp

Brussel. Het verkoopverbod van gloeilampen gaat door. Een ruime meerderheid in de milieucommissie van het Europees Parlement heeft gisteren ingestemd met het verbod. Parlementsleden aarzelden aanvankelijk. Ze hadden de Europese Commissie om meer informatie gevraagd over de milieuvoordelen. Dorette Corbey (PvdA) is overtuigd van de voordelen. ”Er zijn goede alternatieven. Mensen hoeven niet per se de spaarlampen te nemen, er zijn ook ledlampen. Het bespaart geld en energie.” De EU verbiedt de verkoop van gloeilampen, omdat ze te veel stroom verslinden. Dit jaar verdwijnen de onzuinigste types peertjes van 100 Watt uit de winkel. Vervolgens wordt de verkoop van minder sterke gloeilampen verboden. In 2012 zouden er helemaal geen gloeilampen meer mogen liggen. Door over te schakelen op spaarlampen bespaart een gemiddeld gezin 25 tot 50 euro op de jaarlijkse energierekening. Uitbannen van gloeilampen leidt ertoe dat in heel Europa jaarlijks zo`n 15 miljoen ton minder CO2 wordt uitgestoten.